31.05.2024 | Ženska A
Z zmago kronale jubilej Mateje Zver

Slovenska ženska članska reprezentanca je v 3. krogu kvalifikacij za EP 2025 dosegla še tretjo zmago. Varovanke selektorja Saše Kolmana so doma v Murski Soboti s 6:0 premagale Latvijo. Ekipi se bosta vnovič pomerili v torek, 4.6.

Druga tekma te skupine med Severno Makedonijo in Moldavijo se je končala z neodločenim izidom 1:1. To pomeni, da ima Slovenija na vrhu skupine 2 v ligi C po treh zmagah 9 točk. Sledijo Makedonke s štirimi, Latvijke s tremi, Moldavke pa so pri eni točki.

Poklon kapetanki Mateji Zver

Tekma se je zaradi nevihte začela 75 minut kasneje, kot je bilo sprva načrtovano. A to ni skazilo slovesnosti pred samim začetkom. Danes je bilo v Fazaneriji slovesno: kapetanka Mateja Zver je odigrala 100. tekmo v dresu Slovenije. Pred začetkom ji je Dejan Germič, podpredsednik NZS, izročil priložnostno priznanje, zbrani gledalci pa so ji namenili aplavz.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2025, LIGA C
SLOVENIJA – LATVIJA 6:0 (1:0)
Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota
Sodnice: Terteleac (ROM), Tepusa (ROM), Ivanov (ROM), Recorean (ROM)
Strelke: 1:0 Agrež (32.), 2:0 Golob (57.), 3:0 Kolbl (70.), 4:0 Kajzba (75.), 5:0 Korošec (77.), 6:0 Prašnikar (90.)
Rumeni kartoni: Suvitra, Poluhoviča, Čemirtane
Rdeči karton: /
Slovenija: Meršnik, Eržen (Križaj od 71.), Golob, Gradišek, Agrež, Čonč (Kajzba od 66.), Korošec, Zver (Ketiš od 79.), Kolbl (Janež od 79.), Prašnikar, Makovec (Kramžar od 78.)
Latvija: Nesterova, Linina, Ročane, Mairna, Garanča (Vitmore od 75.), Zaičikova, Smirnova (Čemirtane od 67.), Lipšane (Danilova od 46.), Suvitra (Šenberga od 84.), Miksone, Poluhoviča.

V prvem polčasu enkrat, potem še petkrat

Slovenke so odločno začele, že v tretji minuti je Kaja Eržen zatresla vratnico, takoj zatem je Lara Prašnikar preizkusila latvijsko vratarko Sofijo Nesterovo.

Nato so nekoliko zapretile tudi gostje, a so bile Slovenke več pri žogi. Bile so podjetnejše in po dobre pol ure tudi povedle, po kotu z desne strani je bila z glavo natančna Sara Agrež za 1:0.

Slovenke so v 39. minuti nastreljale novo vratnico, tokrat Prašnikar, Latvijke pa so se v sodnikovem dodatku reševale še iz golove črte, tako da je Slovenija na odmor nesla le prednost zadetka.

V drugem polčasu pa so varovanke Saše Kolmana dodobra napolnile mrežo Latvije. Skozi celoten drugi del so bile Slovenke precej boljše in se bolj spogledovale z golom tekmic. Te so se branile do 57. minute, nato pa je na 2:0 po novem kotu Kaje Korošec, veliko zmedo v kazenskem prostoru Latvije izkoristila Lana Golob.

Slovenke so bile precej nevarnejše, zmago pa potrdile v naslednjih nekaj minutah s tremi hitrimi goli. V 70. minuti je za 3:0 po predložku Prašnikar z leve strani z glavo zadela Špela Kolbl. Pet minut kasneje je na 4:0 povišala Nina Kajzba.

Le dve minuti zatem je bila za 5:0 s strelom z roba kazenskega prostora natančna Korošec. Končni izid 6:0 pa je ob koncu dvoboja (90.) postavila Prašnikar, ki je po vseh svojih priložnostih danes le prišla do zadetka.

Četrtič zapored brez prejetega gola

To je bila tudi četrta zaporedna tekma Slovenije brez prejetega zadetka: članice so po vrsti premagale Filipine (1:0), Moldavijo (2:0), Severno Makedonijo (5:0) in še danes Latvijo (6:0). 

To je bila tudi sploh prva uradna tekma teh dveh reprezentanc.

Izjavi po tekmi:

Saša Kolman, selektor:
„Ko zmagaš s 6:0, si lahko vesel in ponosen. Temu štadionu smo bili tudi nekaj dolžni: kar spomnite se tekme proti Belorusiji, ko žoga ni hotela v gol. Danes se je odprlo, zmaga pa povsem zaslužena. Razlika med 1. in 2. polčasom je le v tem, da nismo uspeli zadeti. Po priložnostih bi lahko že po prvih 45 minutah vodili 3:0.

Mateja Zver, kapetanka:
„Pred tekmo smo bili malce nervozni, svoje je naredila še ta prestavitev. Bistveno je bilo, da smo se čim preje zbrale in začele igrati. Igrale smo tako kot prejšnje prejšnje tekme. V prvem polčasu nam nekako ni steklo, v nadaljevanju smo pokazale, da znamo in da sodimo rang višje,“ Sicer pa je bilo lepo: odigrala sem 100. tekmo, po tekmi sem videla tudi nekaj svojih bivših soigralk. Vsi skupaj so me lepo presenetili, za vse to sem vesela in hvaležna. Selektor je poudarjal, da so moje soigralke to tekmo odigrale tudi zame. Res sem vesela, da smo zmagale 6:0. Tudi zato si bom to tekmo zapomnila.“



Tekst: D.P., STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.06.2024 | Ženska A
    Kaja Eržen še naprej v Italiji
    Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Z zmago potrdile napredovanje v Ligo B
    Po uvodnih zmagah aprila proti Moldaviji (2:0) in Severni Makedoniji (5:0) so v zadnjih petih dneh dvakrat vzele mero še igralkam Latvije. V Murski Soboti so jih premagale s 6:0, danes v Rigi pa s 4:0. S tem si je Slovenija že zagotovila napredovanje v ligo B.
  • 04.06.2024 | Ženska A
    Proti Latviji postaviti piko na i
    Slovenija je dobro začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Ligi C. Po treh odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini C2 vodi z maksimalnim izkupičkom -devetimi točkami, sledijo ji Severna Makedonija (4), Latvija (3) in Moldavija (1).
  • 03.06.2024 | Ženska A
    Pripravljene na Latvijo
    Slovenska ženska članska reprezentanca bo jutri ob 17. uri v 4. krogu kvalifikacij za Euro 2025 gostovala v Latviji in iskala četrto zaporedno zmago v kvalifikacijah.
  • 31.05.2024 | Ženska A
    V Murski Soboti proti Latviji
    Slovenija danes ob 18. uri v Murski Soboti nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2025 v Švici. Po uvodnih zmagah proti Moldaviji in Severni Makedoniji se bo naša ženska reprezentanca pomerila z Latvijo, ki bo naš tekmec tudi 4.6.
  • 30.05.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska članska reprezentanca v petek, 31.5., ob 18. uri v Murski Soboti nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2025 v Švici. Po uvodnih zmagah proti Moldaviji in Severni Makedoniji se bo naša reprezentanca dvakrat pomerila z Latvijo; prvič v petek doma, potem še 4.6. v gosteh.
  • 29.05.2024 | Ženska A
    V Fazanerijo po tri točke in poklon Mateji Zver
    V Moravskih toplicah se je zbrala ženska članska reprezentanca, pred katero sta dve tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo najprej z ekipo z Baltika srečale doma (31.5. ob 18. uri v Murski Soboti), 4.6. bo Slovenija še gostovala v Latviji.
  • 27.05.2024 | Ženska A
    Danes zbor, v petek v Murski Soboti proti Latviji
    „Pred nami sta tekmi proti Latviji, ki je med vsemi našimi konkurenti najkvalitetnejši tekmec. Zanimata nas dve zmagi in jasno sporočilo vsem: dokazati, da smo boljši od konkurence in da kot ekipa ne sodimo v ta rang tekmovanja. To moramo vsakič znova potrditi na igrišču,“ pred začetkom akcije pove selektor Saša Kolman.
  • 24.05.2024 | Ženska A
    Mateja Zver zadela za nov naslov, Melania Pasar napredovala
    Prvenstva gredo h koncu, s tem pa tudi uspešne sezone naših igralk. Mateja Zver bo sezono sklenila z dvojno krono, preboja v 1. madžarsko ligo se veseli Melania Pasar. Prvič pa je tekmo v Seria A začela Naja Poje Mihelič.

DELI NA