01.06.2024 | 1. SFL
Vedel in opozarjal, da se mora za naslov zmagati trikrat

„To je bila še posebej izrčpujoča sezona, za nameček pa še ekstra izrčpujoč finale. Skozi pet tekem smo pokazali več futsala. Dvakrat smo bili dovolj zbrani ter umirjeni v glavi in zmagali, dvakrat pa smo izgubili glavo in tudi izgubili tekmo za to. Spravili smo sami sebe v težko situacijo, a smo se pobrali in na peti tekmi pokazali izredno zrelost. Čeprav Dobovec ni tako izkušen, kot ljudje govorijo. Dobovec ima dva igralca, ki imata odigrane tekme, vsi ostali imamo isto ali manj odigranih tekme kot igralci Silika. To je potrebno povedati. Zato fantom ni bilo lahko. Tudi priprava na peto tekmo ni bila enostavna. Sto ur in milijon stvari smo imeli v glavi. A ko smo stopili na igrišče, zbistrili misli in razmišljali le to, kar smo delali to sezono, pokazali na terenu in potem zmagali, ker smo bili pač boljši nasprotnik,“ je po koncu 5. finalne tekme uvodoma povedla Žiga Čeh, eden od trojice ključnih mož Dobovca, ki je sinoči osvojil sedmi naslov državnega prvaka.

On je zaslužen

Pot do tja je bila zahtevna: Dobovec je drugič v zgodovini potreboval pet tekem, da je postal najboljši v državi. Sinoči je prišel do uspeha brez glavnega trenerja Kujtima Morine, ki je počival na tribuni zaradi rumenih kartonov. „Celo sezono trdo delamo in pilimo stvari. Tudi če ne bi nihče vodil tekme, moramo znati prevzeti odgovornost in delamo stvari, ki smo jih trenirali. Na peti tekmi smo to naredili. Kujtima nismo videli, nismo ga slišali, niti dobili napotkov od njega, saj jih nismo rabili. A na koncu lahko rečem: on je zaslužen za to: on nas je pripeljal do tega nivoja, da smo prvaki,“ Čeh ni pozabil izpostaviti vloge in pomena trenerja Kujtima Morine.

Ta sezona je bila tudi sezona Žige Čeha, ki je po slovesu Roka Mordeja, Kristjana Čujca in Vedrana Matoševića prevzel vlogo mentorja, vodje v ekipi. „To je naravna pot, naravna selekcija, čas se obrne in prevzameš drugo vlogo. Trudim se po najboljših močeh. Predvsem skušam pomagati pri pripravi na tekmo, to je ključnega pomena. Ko smo bili dobro psihološko pripravljeni, smo tekmo dobili. Ko ta priprava ni bila optimalna, smo izgubili. Psihološka priprava je zelo pomembna. Zato je mladim igralcem težje, izkušnje pa ti dajejo mirnost na dan tekme. Tu se dela razlika. Izkušnje težjih tekem ti pomagajo. Če lahko rečem, ta peta tekma ni bila ena teh težjih tekem,“ je še povedal Čeh, ki ga preseneča dejstvo, da je šele na peti tekmi finala prvič zmagal domačin: „To je res nekaj posebnega. Še posebej če vemo, da je Dobovec resnično domačinska ekipa. Pa da vemo, da Dobovec ne vem koliko let ni uspel tam zmagati, pa da v Rogaški Slatini spet ne vem, koliko časa ni nihče premagal Dobovca. Potem pa pride leto, ko se vse obrne na glavo. Tudi zaradi manjka discipline v naši igri. Na koncu smo se le zbrali in zasluženo postali prvaki.“

Ni jim bilo lahko

Dobovec je v tej seriji izgubljal 0:1 in 1:2, Siliko pa je bil letos v medsebojnih tekmah celo boljši. A ključne tekme je dobival Dobovec. „Najtežje nam je bilo po prvi tekmi, kjer smo res prevladovali, vodili smo 3:0, potem pa izgubili. To so bili zahtevni trenutki... Pri zaostanku 1:2 v zmagah je bilo celo najlažje: vedeli smo, da jim bo najtežje, ker v taki situaciji še niso bili. Mi smo se res dobro psihološko pripravili na 4. tekmo in jo tudi dobro odigrali. Kdor prvi zbere tri zmage, je prvak. To ni floskula, to je dejstvo. Tudi če vodiš 2:0, in greš po naslov, se tretja tekma ne bo zmagala sama, prava tako se ne bo izgubila sama, če izgubljaš 0:2,“ je še opozoril Čeh.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2023 | 1. SFL
    V Slovenijo tudi nekdanji evropski klubski prvak
    Dobovec, slovenski državni prvak, bo konec oktobra gostil skupino 4 glavnega dela tekmovanja – v Slovenijo prihajajo portugalska Benfica (evropski klubski prvak iz leta 2010), romunski Club Sportiv United Galati in francoski Etoile Lavalloise.
  • 29.10.2022 | 1. SFL
    Dobovec vnovič med 16 najboljših v Evropi
    Ekipa Dobovca si je na kvalifikacijskem turnirju skupine 3 futsal lige prvakov v Gziri na Malti priigrali preboj v elitni del tekmovanja, torej med 16 najboljših v Evropi. Tokrat so slovenski prvaki v zadnjem krogu premagali nizozemski Hovocubo s 3:0 (0:0).
  • 28.04.2021 | 1. SFL
    Dobovec navdušil, a ostal brez polfinala lige prvakov
    Slovenski predstavnik FK Dobovec je v četrtfinalu lige prvakov na zaključnem turnirju v Zadru izgubil proti branilcu naslova Barceloni z 0:2 (0:2). Dobovec ni razočaral, ampak navdušil. Trikratnemu evropskemu prvaku je nudil več kot dostojen odpor.
  • 23.02.2021 | 1. SFL
    Finalni turnir lige prvakov bo v Zagrebu
    Finalni turnir bo potekal med 28.4. in 3.5., poleg Dobovca so si mesto med elitno osmerico zagotovili še InterMovistar, FC Barcelona, Urga Yugorsk, Kairat, Sporting, KPRF in Benfica.
  • 18.02.2021 | 1. SFL
    Po zmagi v Kazahstanu na finalni turnir lige prvakov
    Slovenski futsalski klub in vodilna ekipa 1. SFL Dobovec se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir najboljše osmerice v elitni ligi prvakov. Slovenski predstavnik je v Almatiju v Kazahstanu premagal moštvo Aktobeja z 2:1 in spisal eno večjih poglavij tega športa v Sloveniji.
  • 15.02.2021 | 1. SFL
    Po mesto na finalnem turnirju futsal lige prvakov
    V četrtek, 18.2., se bo začela osmina finala futsal lige prvakov, sklenila se bo v soboto, 20.2. Uvodna tekma osmine finala bo v Kazahstanu, v četrtek, ob 11. uri, vodilna ekipa 1. SFL Dobovec igral proti domačemu ligašu kazahstanskemu podprvaku Actobeju.
  • 05.11.2020 | 1. SFL
    Zelena luč tudi za 1. SFL
    Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.
  • 12.10.2018 | 1. SFL
    Dobovec v Litvi proti evropskemu prvaku
    Slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Ekipa trenerja Kujtima Morine bo med 13. in 18. novembrom igrala na turnirju v Litvi, tekmeci pa bodo aktualni  (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.
  • 27.12.2017 | 1. SFL
    Futsal magazin: na derbiju v Benediktu, dodani še pokalni zadetki
    Po koncu tekem 14. kroga 1. SFL dodajamo izjave vseh trenerjev in futsal magazin, kjer so najboljši momenti zadnjih članskih tekem v letu 2017.
  • 22.12.2017 | 1. SFL
    Mariboru derbi, kozli za petami Litiji
    Oplast je s 7. zmago sklenil leto 2017 in se utrdil na 3. mestu. Sevničani se od leta poslavljajo s 6. porazom. Junak tokratnega medsebojnega obračuna je bil Jaka Sovdat, ki je najprej zabil avtogol za vodstvo gostov. Potem pa je Sovdat dosegel tri gole v „pravo“ mrežo.

DELI NA