Švedi zadnji nasprotnik na poti do evropske jeseni

Mariborčani so se po seriji kazenskih udarcev razveselili napredovanja v zadnji krog kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige, za evropsko jesen se bodo pomerili s švedskim Djurgardenom.

Proti Botevu ni šlo, so pa bili možje v vijoličastem uspešnejši v obračunu z Universitateo Craiovo in Vojvodino. Obakrat po zaslugi zmage na prvi tekmi v domačem v Ljudskem vrtu. Štajerci bodo, podobno kot ob odprtju letošnje sezone, ko so gostovali v Bolgariji, prvo tekmo z Djurgardenom odigrali v gosteh, ugodno izhodišče za povratno tekmo bodo napadali v Stockholmu. Kako se bodo izbranci trenerja Anteja Šimundže znašli na igrišču z umetno travnato površino?

Švedi se v dvoboj z Mariborom podajajo brez dosedanjega prvega vratarja, saj je bil Jacob Widell Zetterström v petek prodan v angleški Derby County. Šestindvajsetletni čuvaj mreže je svojemu klubu pomagal do preboja do praga ligaškega dela UEFA Evropske konferenčne lige, Djurgarden je po luksemburškem Niedercornu s skupnim izidom 4:2 izločil še finski Ilves. Skandinavski spopad je bil po remiju na Finskem odločen na švedskih tleh.

Djurgarden se v dvoboj z Mariborom vseeno podaja s slabo popotnico, saj je klonil v mestnem derbiju z AIK-om. Malkolm Nilsson, dosedanji rezervni vratar kluba, je moral dvakrat pobrati žogo iz svoje mreže. Djurgarden, ki ga vodita kar dva trenerja, Kim Bergstrand in Thomas Lagerlöf, po 18 krogih in s 35 točkami zaseda tretje mesto lestvice. Dvanajstkratni državni prvaki so si sicer nabrali že lep zaostanek za vodilnim Malmöjem, ki s tekmo več beži za devet točk.

Tudi Mariborčani si po veselju v Bački Topoli, kjer se je z dvema obrambama enajstmetrovke izkazal Ažbe Jug, niso priigrali najboljše ligaške popotnice. Vijoličasti so v srečanju z Radomljami iztržili točko, Arnel Jakupović pa po zadetku v prvem polčasu v nadaljevanju tekme ni izkoristil kazenskega udarca. Se bo Maribor v zmagovalne tirnice vrnil v Stockholmu? Štajerci so doslej odigrali pet tekem proti švedskim nasprotnikom, pred petimi leti pa so premagali le AIK. Leta 1996 je Mariborčane v pokalu Intertoto zaustavil premagal Örebro, leta 2021 pa jih je v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige zaustavil Hammarby.

"Čaka nas zahtevno gostovanje, pomerili se bomo z ekipo, ki se odlikuje z agesivnostjo. Ima prednost domačega igrišča z umetno travo, glasno podporo s tribun. Morali bomo biti razigrani, čvrsti, pragmatični in tekmovalni, če se želimo vrniti domov s pozitivnim rezultatom. Zelo pomembna bo otvoritev tekme. Pričakujem čvrstega nasprotnika, z veliko mero agresije. Zelo dobro znajo izkoristiti slabosti, ki jih odkrijejo pri nasprotniku. Morali bomo uspešno prestati prilagajanje na ozračje, agresivnost in njihovo napadalnost ter poskušati izraziti svoje dobre lastnosti," je tekmo v švedski prestolnici napovedal Ante Šimundža.

Švedsko-slovenski spopad se bo v Stockholmu pričel ob 19. uri, glavni sodnik dvoboja bo Belgijec Jasper Vergoote, Maribor pa bo tekmo odigral brez Hilala Soudanija.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Celje
    Nedeljsko popoldne bo zaznamoval štajerski derbi. Pred tedni so slavili Celjani, kako se bo končalo tokrat?
  • 03.10.2024 | Prva liga Telemach
    Igralec meseca Prve lige Telemach: Jan Repas
    Jan Repas je zmagovalec septembrskega izbora za najboljšega igralca meseca Prve lige Telemach. V glasovanju je ob strokovni komisiji Nogometne zveze Slovenije sodelovala tudi javnost.
  • 01.10.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Napredovanje potrditi z novo zmago
    Mladinska selekcija Maribora bo v Kidričevem odigrala povratno tekmo prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti upi so dvoboj z gibraltarskim tekmecem odločili že na prvi tekmi, a je želja jasna, napredovanje potrditi novo zmago.
  • 29.09.2024 | Prva liga Telemach
    Mariborčani do zanesljive zmage v Domžalah
    Nogometaši Maribora so v 10. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagal Domžale s 3:0 (2:0).
  • 27.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Domžale po četrtini odigranih tekem še čakajo na prvo zmago. Lahko presenetijo in do nje pridejo proti Mariboru?
  • 22.09.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor do zanesljive zmage v Lendavi
    Nogometaši Nafte 1903 so v 9. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:3 (0:0).
  • 20.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Nafta 1903 - Maribor
    Pod vinogradi bomo priča srečanju dveh zasedb, ki sta v zadnjem tednu dni priznali premoč Celjanom. Kdo se bo bolje odzval?
  • 18.09.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani dobili štajerski derbi z mojstrovino Sešlarja
    Na zaostali tekmi 2. kroga Prve lige Telemach so nogometaši Celja v štajerskem derbiju premagali Maribor z 2:1 (1:0).
  • 18.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora s pol ducata zadetkov ugnali gibraltarske vrstnike
    Mladinska selekcija Maribora je uspešno opravila s prvo tekmo UEFA Mladinske lige prvakov. Četa Radovana Karanovića je na gibraltarskih tleh z 0:6 premagala ekipo Lincoln Red Imps.
  • 17.09.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Mariborski mladinci v Gibraltarju
    Mladinci Maribora so si z naslovom državnih prvakov priigrali nov nastop na mednarodnem odru. Prvi tekmec vijolic v letošnji izdaji UEFA Mladinske lige prvakov bo gibraltarski Lincol Red Imps, ki bo v sredo gostil prvi obračun.

DELI NA