13.06.2024 | A
Stojanović bo nared za tekmo z Dansko, Kurtić poudarja pomen dobrega vzdušja

Četrtkov trening slovenske nogometne reprezentance v Wuppertalu pred evropskim prvenstvom se je začel v pozitivnih tonih. Igralci so iz avtobusa prišli ob zvokih glasbe, še pomembnejše pa je to, da je Petar Stojanović nared za prvo tekmo, ki bo v nedeljo v Stuttgartu z Dansko.

"Resda nisem bil pod vprašajem za odhod na EP, ampak bil sem poškodovan, imel določene težave, zaradi česar nisem vadil, tudi zadnje tekme proti Bolgariji nisem mogel igrati. Ampak vse to s ciljem, da bom pripravljen za prvo tekmo EP," je na druženju z novinarji v narodnostno pisanem Wuppertalu (ob Nemcih tam živi vsaj še 16 narodnosti) dejal Petar Stojanović in se zahvalil reprezentančni zdravniški ekipi za vso pomoč.

"Nisem povsem mirno spal zaradi omenjenih težav, na vsakem treningu sem poskusil vaditi, pa ni šlo, ob poškodbi mišice obstaja veliko tveganje, tako da je bil potreben čas," je dodal.

Eden ključnih igralcev v ekipi Matjaža Keka in eden najboljših posameznikov v zadnjih kvalifikacijah ima za sabo pestro kariero, 28-letnik se s položaja bočnega branilca vse bolj seli v napadalne vode in je neumoren na krilnem položaju, kar pogosto spravlja ob živce njegove čuvaje.

Kljub bližini prvenstva pa sam pravi, da živčnosti še ne čuti. "Ni treme ali česar koli. Ko zamenjaš državo, potrebuješ kakšen dan, da se privadiš. Zavedamo se, da se bo počasi začelo, a moramo ostati sproščeni. Seveda bo prišla pozitivna trema, ki pa je dobrodošla," je priznal in poudaril, da je Nogometna zveza Slovenije vse organizirala na vrhunski ravni. "Počutimo se kot na Brdu pri Kranju," je povedal in se pošalil, da pa vendarle je malce drugače, ker se z natakarji ne pogovarjajo slovensko.

Peki, kot tudi imenujejo hitronogega nogometaša, vedno znova poudarja, da je igranje za reprezentanco nekaj posebnega, kakršna je bila tudi sredina dobrodošlica lokalnega prebivalstva, ki se je množično udeležilo uvodnega treninga. "Čeprav med njimi ni bilo veliko Slovencev, pa je bilo veliko otrok in lepo je, da jim lahko damo nekaj pozitivnega," se je spomnil včerajšnjega dogodka, na katerem sta razumljivo največ pozornosti z avtogrami požela Jan Oblak in Benjamin Šeško.

Skupaj z njima in soigralci iz izbrane vrste so večinoma tovrstne turnirje spremljali na poletnih dopustih. "Res je, da smo na dopustih gledali takšne tekme. Ampak ni lepšega dopusta, kot je to, kar doživljam zdaj," je pripomnil in povedal, da si bodo v svoji bazi v hotelu v idilični in zelenja polni okolici Wuppertala (to mesto velja sicer za najbolj zeleno v Nemčiji) skupaj ogledali tudi petkovo uvodno tekmo EP.

"Tam imamo skupnem prostor, velik televizor in slovenske programe. Tekmo si bomo ogledali, a se že osredotočali na naše stvari," je pripomnil in pojasnil, da se bodo resnejše analize Dancev lotili danes, a da jih že tako dobro poznajo, saj so bili nenazadnje v isti kvalifikacijski skupini za EP. Takrat so doma igrali 1:1 in bili blizu zmagi, v gosteh pa izgubili z 1:2 in bili precej oddaljeni od uspeha.

"Mislim, da smo pokazali, da lahko naredimo marsikaj, če delujemo kot ekipa. Posameznik ne more ničesar. Vsi vemo, da imamo veliko dobrih igralcev, ampak naš adut je cela Slovenija," je povedal in nadaljeval: "V Ljubljani smo proti Dancem odigrali res dobro tekmo, na Danskem pa je bil dokaz, da imamo težave, če nismo maksimalni. Vseeno smo pokazali, da lahko igramo z njimi, ampak moramo biti dovolj agresivni."

Proti tekmi z Dansko je pogledal tudi Jasmin Kurtić, ki pravi, da moraš dati zadetek več, to je tisto, kar šteje na teh velikih tekmovanjih. Priznava pa, da bo danska zasedba zahteven zalogaj.

"V kvalifikacijah smo imeli nasproti zelo kakovostno, močno in tekaško pripravljeno reprezentanco, ki te lahko takoj preseneti in z dvema, tremi podajami pride do vrat zaradi fizične pripravljenosti, hitrosti in velike individualne kakovosti," je Dance orisal Kurtić in se ozrl proti ciljem na EP.

"Gremo iz treninga v trening. Vse se tam začne in nato prenese na tekmo. Če bomo maksimalno delali, potem sami veste, da smo lahko vsakomur trn v peti," je odločen Kurta, eden tistih, ki redno skrbi za dobro voljo v reprezentančnem taboru.

"Sem nekdo, ki si takoj, ko se zbudi, želi, da bi bili fantje dobro razpoloženi, pozitivni, da gredo na trening z nasmehom, a hkrati z maksimalnim odnosom in voljo do dela. Nismo turisti, ampak imamo pred sabo misijo in to moramo opraviti na profesionalen način tako kot doslej," je pred treningom v Wuppertalu svojo funkcijo opisal Kurtić.

Izkušeni vezist morda trenutno na igrišču resda nima več takšne vloge, kot jo je imel v zadnjem desetletju. Od standardnega člana prve enajsterice je v zadnjem obdobju prišel do tega, da ekipi večinoma pomaga s klopi.

A njegovi soigralci znajo povedati, da je Belokranjec še kako pomemben del ekipe. Izkušnje in odločnost ga odlikujejo skupaj z navihanostjo, s katero bodri ekipni duh.

Prav on je bil včasih tisti, ki je skrbel za glasbeno ozadje v slačilnici. "Zdaj smo malce zamenjali didžeja, ampak vrtimo samo dobro glasbo," je povedal. Danes je pred treningom, na katerega so reprezentanti prišli ob zvokih skupine Game Over, za glasbene vložke sicer skrbel Petar Stojanović. Kot je pojasnil Stojanović, so vrteli večinoma slovensko glasbo, "da jih malo dvigne".

Ob glasbi igralce družijo tudi druge dejavnosti. V hotelu imajo na voljo nekaj opreme za prosti čas, tudi mizo za namizni tenis, pikado, ročni nogomet ... "Najpomembnejše je, da se družimo, da se nihče ne zapre v sobo in tam preživlja čas za računalnikom, telefonom ... Pomembno je, da smo skupaj, tudi ko ni obveznosti," je na resnejše teme pogovor obrnil Kurtić.

Poudaril je, da je imel v reprezentančni karieri ob dobrih tudi veliko negativnih trenutkov, ko so bili blizu nečemu in hkrati daleč. "To, da sem danes tukaj, je zahvala ljudem, ki so verjeli vame. Neprestano sem bil del te reprezentance, kar mi je v ponos. Hvaležen pa sem na koncu koncev tudi sebi, da sem vedno trdo delal, verjel, zdaj živim svoje sanje. Tudi če si star 35 let, nisi prestar, da živiš svoje sanje," meni.

Spomnil se je tudi drugih, tistih igralcev, ki jih ni zraven na EP, "ampak si zaslužijo pohvale za vse, kar so naredili, in za to, da so nas silili, da damo še več od sebe."

Njegov prijatelj Josip Iličić se je po težkem obdobju vrnil v reprezentanco. "Jojo je imel zgolj dobro pripravljalno obdobje, da se vrne k nam. Vemo, kdo je, kaj je naredil, skozi kaj vse je šel, sprejeli smo ga odprtih rok," je dejal Kurtić.

Priznal je, da so bile priprave naporne, saj jih je začel med prvimi in veliko delal v fitnesu, "kar je normalno." "Strokovni štab je vse pravilno naredil in ni nobenih težav."

Tekst: STA
Foto: 

SORODNE NOVICE

  • 23.06.2024 | A
    Brez strahu nad Angleže
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala odločilno tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V igri je preboj v osmino finala, tekmec pa prvi favorit skupine Anglija. V slovenskem taboru so prepričani, da ji lahko ob novi dobri predstavi zagrenijo življenje.
  • 23.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce - navijače bo ogrevala Siddharta
    Slovenska reprezentanca na tretji tekmi z Anglijo odloča o svoji usodi na evropskem prvenstvu 2024. Za čim boljšo pripravljenost navijačev bo s posebnim koncertom poskrbela Siddharta, ki bo ogrevala Slovence v fan coni Tanzbrunnen.
  • 22.06.2024 | A
    Boštjan Cesar: Igralci so pripeljali to poezijo do zadnje tekme
    Reprezentanca je po petkovi regeneraciji opravila trening pred tekmo z Anglijo, ki bo odločala o tem, ali se bodo Slovenci prebili v izločilne boje evropskega prvenstva v Nemčiji. Prva razmišljanja pred torkovim obračunom z Angleži je predstavil pomočnik selektorja Boštjan Cesar, ki ima z Angleži veliko izkušenj.
  • 21.06.2024 | A
    Dokler smo v igri, ne bomo spustili glav
    Slovenska nogometna reprezentanca se je po četrtkovem neodločenem izidu 1:1 proti Srbiji v Münchnu že vrnila v svojo bazo v Wuppertal ter opravila regeneracijski trening s pogledom, usmerjenim že proti Angliji, ki jo na evropskem prvenstvu v Nemčiji čaka v torek ob 21. uri v Kölnu. Novo presenečenje ni izključeno, pravijo Slovenci.
  • 20.06.2024 | A
    Kek: Ekipi se bo to enkrat vrnilo
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po dramatičnem razpletu tekme 2. kroga evropskega prvenstva v Nemčiji, ko je Slovenija v Münchnu igrala 1:1 s Srbijo, dejal, da je po eni strani ponosen, po drugi pa je priokus razočaranja. A kot je dodal, se bo ekipi to enkrat vrnilo.
  • 20.06.2024 | A
    Odlična predstava Slovencev, ki so v zadnji sekundi ostali brez zgodovinske zmage
    Nogometaši Slovenije so bili v Münchnu na pragu prve zmage na evropskem prvenstvu, a so po vodstvu, za katerega je zadel Žan Karničnik, v zaključnih sekundah podaljška izgubili dve točki.
  • 20.06.2024 | A
    Odštevanje do tekme s Srbijo
    Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Po neodločenem izidu z Danci bodo izbranci Matjaža Keka poskusili točkovni izkupiček izboljšati na obračunu s Srbijo. Ta pa po porazu z Angleži zmago v četrtek nujno potrebuje, Slovenijo pa bi tri točke popeljale na prag osmine finala.
  • 20.06.2024 | A
    Navijaška mrzlica narašča
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
  • 19.06.2024 | A
    Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
  • 19.06.2024 | A
    Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
    Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.

DELI NA