20.06.2024 | Sodniki
Staša Špur izbrana za žensko mladinsko SP v Kolumbiji

Med 31. avgustom in 22. septembrom bo v Južni Ameriki potekalo 11. svetovno mladinsko prvenstvo za ženske do 20 let (FIFA Women's World Cup U-20). Pečat udeležbi na zboru 24-ih reprezentanc iz šestih konfederacij z najbolj nadarjenimi mladinskimi nogometašicami na planetu pa bo dala tudi Slovenka, saj v tretjo nabolj množično državo Latinske Amerike- Kolumbija- potuje 35- letna sodnica Staša Špur iz Murske Sobote.

Za tem ko je oktobra 2022 že delovala na 7. Kadetskem SP za nogometašice do 17. leta starosti (FIFA Women's World Cup U-17 2022), je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) na seznam sodnic za turnir najboljših 24 mladinskih reprezentanc do 20 let v uvrstila tudi 35-letno profesorico razrednega pouka, ki nosi FIFA grb od leta 2016.

Naša sodnica je bila za SP v deželi poimenovani po Krištofu Kolumbu izbrana med 36 pomočnic, ki poleg 18 sodnic in 4 rezervnih sodnic prihajajo iz 32 držav. Internacionalka iz Prekmurja je predvidena, da bo delovala v paru s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in njeno rojakinjo Majo Petravić. Hrvaška sodnica je bila skupaj z obema pomočnicama izbrana kot ena izmed petih glavnih sodnic iz Evrope.

Z Martinčićevo ima Špurova že več izkušenj, saj sta skupaj sodili tri dvoboje na 13. ženskem EP leta 2022 v Angliji vključno s četrtfinalno tekmo "knock-out" faze med Francijo in Nizozemsko, prav tako pa sta skrbeli za potek igre v skladu s pravili aprila 2022 na prvi polfinalni tekmi Lige prvakinj med ekipama Olympique Lyon - PSG. V oktobru 2022 je Staša Špur z Ivano Martinčić in Paulino Baranowsko iz Poljske sodila tudi dve tekmi v Indiji na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).

Med FIFA konfederacijami prihaja po 5 glavnih sodnic iz Evropske nogometne zveze (Uefa), po 4 prihajajo iz Južnoameriške nogometne konfederacije (Conmebol) in nogometne zveza Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF), 3 prispevata Azijska nogometna konfederacija (AFC) in ) ter 2 Afriška nogometna zveza (CAF).

Članica MDNS Murska Sobota je 3. oktobra 2020 na tekmi med Aluminijem in Koprom v Kidričevem kot prva predstavnica nežnejšega spola delovala ob vzdolžni črti na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL), 6. maja 2023 pa je postala še prva ženska v zgodovini samostojne države, ki je opravljala naloge druge pomočnice sodnika na moški finalni tekmi Pokala Pivovarne Union med Olimpijo in Mariborom. Februarja letos je Staša Špur postala tudi prva Slovenka, ki je delovala ob vzdolžni črti v premierni sezoni izvedbe Ženske lige narodov.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.06.2024 | Sodniki
    Veselič na Futsal SP 2024
    Med 14. septembrom in 6. oktobrom bo v Srednji Aziji potekalo 10. Svetovno prvenstvo v Futsalu, s sedeža Mednarodne nogometne zveze (FIFA) pa so sporočili, da bo med izbranimi delivci pravice iz evropske nogometne zveze (Uefa) za mundial v dvoranskem nogometu tudi Dejan Veselič iz Žalca.
  • 25.06.2024 | Sodniki
    Darko Čeferin na analizo sojenja Češka - Turčija
    Doslej je petinpetdesetletni nekdanji mednarodni sodnik (FIFA od 2010-2012) v Hamburgu že opravljal analizo sojenja na tekmah Poljska - Nizozemska (Soares Dias), Hrvaška - Albanija (Letexier), Gruzija - Češka (Siebert), Uefa pa je sporočila, da bo naš kontrolor sojenja aktiven tudi na šestintrideseti tekmi 17. evropskega nogometnega prvenstva, ko se bosta jutri pomerili Češka in Turčija.
  • 24.06.2024 | Sodniki
    Slovenski sodniki aktivni na EP 2024
    Na evropskem prvenstvu v Nemčiji so poleg sodelovanja z najboljšim slovenskim sodnikom Slavkom Vinčićem na tekmah Madžarska - Švica (Kölnu) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), Nejc Kajtazović iz Kranja (na sliki desno), Jure Praprotnik iz Dobrove in Rade Obrenović iz Ljubljane (na sliki levo), opravljali vloge drugih sodnikov na Euru 2024.
  • 23.06.2024 | Sodniki
    5 novih sodnikov v Škofji Loki
    Po letošnjem uvodnem sodniškem taboru v mesecu maju na Koroškem, se je izobraževalni center sodniških usposabljanj danes mudil na Gorenjskem. Športni park Gorajte, Sv. Duh- Virmaše v bližini srednjeveškega mesta Škofja Loka je tik pred koncem pouka in pričetkom poletnih počitnic gostil predpoletni sodniški kamp s tečajem za nove sodnike.
  • 23.06.2024 | Sodniki
    Poletni sodniški kamp - Bohinjska Bistrica 29.6 ob 9 uri
    Če prihajaš iz območja Triglavskega narodnega parka, Bohinja, Bleda, Bohinjske Bistrice, Jesenic, Lesc ali Radovljice, imaš sedaj izvrstno priložnost, da postaneš novi nogometni sodnik ali sodnica. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z NK Bled-Bohinj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice, ki bo na sporedu v soboto 29. junija ob 9.00 uri na igrišču Danica v Bohinjski Bistrici.
  • 22.06.2024 | Sodniki
    Vlado Šajn v Frankfurt na Švica - Nemčija
    Zatem ko je pred natanko mesecem dni 22. maja analiziral sojenje na svojem osmem finalnem obračun v evropskih pokalnih tekmovanjih (4x Liga prvakov, 3x Liga Europa, Konferenčna liga 22/23), bo jutri svoje šesto Evropsko prvenstvo (Euro 2004, 2008, 2012, 2016, 2020, 2024) v vlogi kontrolorja sojenja  pričel tudi častni predsednik ZNSS.
  • 21.06.2024 | Sodniki
    Darko Čeferin na kontrolo sojenja Gruzija - Češka
    Na severu Nemčije je sodniški analitik iz Kranja minulo nedeljo opravljal analiziral sojenje na tekmi skupine D med Poljsko in Nizozemsko in v sredo na dvoboju skupine B, ko sta se v dugem največjem mestu v Nemčiji pomerili Hrvaška in Albanija, že jutri pa Slovenca čaka  nova zadolžitev in tretja tekma EP v šestih dneh.
  • 19.06.2024 | Sodniki
    Aleš P.Močnik in Silvo Borošak na Futsal weeku
    V hrvaški Istri med torkom in nedeljo poteka nov turnir serije Futsal week mladinskih reprezentanc do 19 let, po dobrih dveh mesecih in opravljanju vloge sodnika in kontrolorja sojena na članskem turnirju štirih reprezentanc v aprilu, pa sta se na zahod Istre vrnila dva naša predstavnika.
  • 18.06.2024 | Sodniki
    Slavko Vinčić na Španija-Italija
    Po natanko 372 dneh in 14. juniju 2023, ko je upravljal polfinalni dvoboj na sklepnem turnirju tretje izvedbe Uefa Lige narodov na Nizozemskem, bo najboljši slovenski sodnik v četrtek na sedmi igralni dan Eura 2024 ponovno glavni mož v črnem na dvoboju četrte in tretje po prebivalstvu najštevilčnejše države v Evropski Uniji. 

DELI NA