14.06.2024 | A
Šporar in Brekalo o Dancih

Slovenska nogometna reprezentanca je vse bližje svoji uvodni tekmi na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka so v Wuppertalu opravili nov trening pred nedeljskim obračunom z Dansko, ki se bo začel ob 18. uri v Stuttgartu. Vadila sta tudi Andraž Šporar, ki je že zatresel dansko mrežo, in David Brekalo.

Šporar je proti Danski zadel v Stožicah v kvalifikacijah za to prvenstvo, takrat je v prvem polčasu zadel za vodstvo z 1:0.

"Bil bi zelo vesel, če bi to ponovil. Pa da bi bilo 1:0 za nas," je pred treningom povedal Andraž Šporar. Na Danskem nato na drugi medsebojni tekmi v kvalifikacijah ob porazu z 1:2 in neprepričljivi igri ni igral, vendar ga tisti obračun sploh ne skrbi.

"Mislim, da tekma na Danskem ni realna, ker smo – hočeš nočeš – razmišljali o tekmi s Kazahstanom. Prepričan sem, da bo nedeljska bolj podobna tekmi v Stožicah," je menil Šporar in nadaljeval: "Možnosti so 50-50. Mislim, da bo odločalo, kdo si bo bolj želel, kdo bo pobral več drugih žog, dobil več duelov, če bomo to mi, imamo zelo lepe možnosti za zmago."

Kot vsak napadalec si želi zadeti na vsaki tekmi. Če pa bi mu višje sile namenile, da v skupinskem delu doseže dva zadetka, pa bi ju porazdelil takole: "Enega proti Danski, enega proti Srbiji, dvakrat 1:0 in gremo naprej."

Poudaril je, da je najbolj osredotočen na nedeljsko tekmo. "Ker če bomo to dobili, bomo naredili ogromen korak k temu, da se lahko prebijemo iz skupine. Vse tri ekipe pa so izredno kakovostne in težko bi rekel, katera zmaga bi bila slajša. To bo tista, ki nam bo zagotovila pot naprej."

Slovenija je pred boji na EP v skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo v času priprav igrala tudi testni tekmi z Armenci in Bolgari. Eno je dobila, eno igrala neodločeno. "Pripravljalni tekni nimata nobene zveze z nedeljsko tekmo, ker sem prepričan, da bomo na igrišču precej boljši," navijače pomirja Šporar, ki je doslej dosegel 11 golov v reprezentančnem dresu.

Tridesetletni strelec tudi sicer pravi, da nedeljske tekme in igranja na EP ne čuti kot breme, prisotna je le pozitivna trema. "Če bi bilo to breme, bi to bilo napačno razmišljanje," je dodal in poudaril, da bo to za večino tekma kariere, nenazadnje bi v teoriji lahko tudi zgolj tri točke pomenile preboj iz skupine.

Priznal pa je, da potrebuje nekaj več časa, da zaspi, ter da vsak dan bolj čuti adrenalin, vzhičenost in pozitivno tremo. Napetost igralci razbijajo z že večkrat omenjenim druženjem.

"Nimamo nobenih težav, da toliko časa preživimo skupaj. Uživam z vsemi, marsikaj počnemo skupaj, se pa vsak dan pogovarjamo tako o nedeljski tekmi kot o preostalih dveh. Vse bomo naredili, da skupaj ostanemo čim dlje v Nemčiji, ker imamo zgodovinsko priložnost za preboj iz skupine," je še povedal Šporar.

Že omenjena tekma z Danci se je končala brez zmagovalca, izid je poravnal zvezdnik Rasmus Höjlund, o katerem je med drugim spregovoril Šporarjev soigralec David Brekalo.

"Dance smo analizirali, ampak saj jih poznamo že od prej, se mi zdi, da ne bo čisto nič novega. Vemo, da moramo biti pravi, če hočemo karkoli narediti," je dejal branilec. Pričakuje določene težave, tudi Danci imajo namreč v napadu težkokategornike, predvsem Rasmusa Höjlunda, ki je tudi že zatresel slovensko mrežo. "Rekel bi, da poznamo vse njihove najmočnejše točke. To so Höjlund, Pierre-Emile Höjbjerg in podobni igralci. Igrali smo že proti njim, vemo približno, kako bodo vstopili v tekmo, ampak mi moramo biti pravi. Gledamo nase, delamo na svoji igri in na tem, v kakšni luči se hočemo predstaviti na EP," je poudaril Brekalo.

Tekmo Slovenije proti Danski, ki se bo v Stuttgartu začela ob 18. uri, bodo sodili švicarski sodniki na čelu s Sandrom Schärerjem. 

V vlogi pomočnikov bosta njegova rojaka Stephane De Almeida in Bekim Zogaj, četrti sodnik bo Litovec Donatas Rumšas. Glavni v sobi za VAR bo še en Švicar Fedayi San, medtem ko bosta pomočnika Poljaka Bartosz Frankowski in Tomasz Kwiatkowski.

Slednja bosta že dan prej v video sobi pomagala tudi slovenski sodniški ekipi na čelu s Slavkom Vinčićem, ki bo v soboto ob 15. uri sodil tekmo Madžarske in Švice.

Prvo nedeljsko tekmo med Poljsko in Nizozemsko si je prislužil portugalski sodnik Artur Soares Dias, drugi dvoboj skupine C med Srbijo in Anglijo pa bo piskal izkušeni Italijan Daniele Orsato.

Šestintridesetletni Schärer je letos sodil eno tekmo skupinskega dela lige prvakov in eno v evropski ligi. V tej je sodil tudi dvoboj osmine finala med Atalanto in Sportingom, v konferenčni ligi pa četrtfinale med Olympiacosom in Fenerbahčejem.

Švicar slovenski članski reprezentanci zaenkrat še ni sodil, je pa pred osmimi leti sodil kvalifikacije za EP do 21 let med Italijo in Slovenijo.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.06.2024 | A
    Brez strahu nad Angleže
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala odločilno tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V igri je preboj v osmino finala, tekmec pa prvi favorit skupine Anglija. V slovenskem taboru so prepričani, da ji lahko ob novi dobri predstavi zagrenijo življenje.
  • 23.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce - navijače bo ogrevala Siddharta
    Slovenska reprezentanca na tretji tekmi z Anglijo odloča o svoji usodi na evropskem prvenstvu 2024. Za čim boljšo pripravljenost navijačev bo s posebnim koncertom poskrbela Siddharta, ki bo ogrevala Slovence v fan coni Tanzbrunnen.
  • 22.06.2024 | A
    Boštjan Cesar: Igralci so pripeljali to poezijo do zadnje tekme
    Reprezentanca je po petkovi regeneraciji opravila trening pred tekmo z Anglijo, ki bo odločala o tem, ali se bodo Slovenci prebili v izločilne boje evropskega prvenstva v Nemčiji. Prva razmišljanja pred torkovim obračunom z Angleži je predstavil pomočnik selektorja Boštjan Cesar, ki ima z Angleži veliko izkušenj.
  • 21.06.2024 | A
    Dokler smo v igri, ne bomo spustili glav
    Slovenska nogometna reprezentanca se je po četrtkovem neodločenem izidu 1:1 proti Srbiji v Münchnu že vrnila v svojo bazo v Wuppertal ter opravila regeneracijski trening s pogledom, usmerjenim že proti Angliji, ki jo na evropskem prvenstvu v Nemčiji čaka v torek ob 21. uri v Kölnu. Novo presenečenje ni izključeno, pravijo Slovenci.
  • 20.06.2024 | A
    Kek: Ekipi se bo to enkrat vrnilo
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po dramatičnem razpletu tekme 2. kroga evropskega prvenstva v Nemčiji, ko je Slovenija v Münchnu igrala 1:1 s Srbijo, dejal, da je po eni strani ponosen, po drugi pa je priokus razočaranja. A kot je dodal, se bo ekipi to enkrat vrnilo.
  • 20.06.2024 | A
    Odlična predstava Slovencev, ki so v zadnji sekundi ostali brez zgodovinske zmage
    Nogometaši Slovenije so bili v Münchnu na pragu prve zmage na evropskem prvenstvu, a so po vodstvu, za katerega je zadel Žan Karničnik, v zaključnih sekundah podaljška izgubili dve točki.
  • 20.06.2024 | A
    Odštevanje do tekme s Srbijo
    Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Po neodločenem izidu z Danci bodo izbranci Matjaža Keka poskusili točkovni izkupiček izboljšati na obračunu s Srbijo. Ta pa po porazu z Angleži zmago v četrtek nujno potrebuje, Slovenijo pa bi tri točke popeljale na prag osmine finala.
  • 20.06.2024 | A
    Navijaška mrzlica narašča
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
  • 19.06.2024 | A
    Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
  • 19.06.2024 | A
    Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
    Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.

DELI NA