07.08.2024 | 2. SNL
Pričenja se nova sezona drugoligaškega nogometa

S petkovo tekmo Ilirije in Triglava se pričenja nova sezona 2. SNL. V uvodnem krogu boste lahko pred malimi ekrani spremljali tekmi štirih štajerskih drugoligašev. Aluminij se bo v sosedskem obračunu pred kamerami Sportkluba pomeril z Bistrico, kamera NZS pa bo pospremila nedeljski dvoboj Dravinje in Drave.

Petek, ob 17.30: ILIRIJA 1911 - TRIGLAV KRANJ
Sodnik: Uroš Rađević
Prepoved igranja: /

Novo sezono 2. SNL bodo odprli nogometaši ljubljanske Ilirije in kranjskega Triglava. Ljubljančani so si po drami v zadnjem krogu prejšnje sezone zagotovili novo drugoligaško sezono, v katero se podajajo brez Tilna Mlakarja in Franca Bustosa. Že v uvodnem krogu bosta nasproti bivšemu klubu stala poletna novinca Mark Čeh in Tilen Rajter Krebs.

Kranjčani so sezono končali na šestem mestu lestvice, letos pa merijo še višje. Ekipa trenerja Tonija Golema je doživela precejšnje spremembe. Jakob Cukjati in Marko Brkić sta se v Kranj preselila iz Grosupljega, Mateo Cipi je nosil dres Bilj, Toni Vinogradac pa je spomladi nastopal za Rogaško. Iz Brava je v Triglav prestopil Gal Puconja, Jaka Kasnik je do tretjeligaškega slavja pomagal Dobu. Po izkušnji v Vardarju se je v domovino vrnil Luka Šušnjara, novinci v moštvu pa so še trije tujci, Tvrtko Buljan, Ivica Vidović in Jhonny Mosquera.

 

Petek, ob 18.00: ALUMINIJ - KETY EMMI & IMPOL BISTRICA
Sodnik: Damjan Novarlić
Prepoved igranja: /
Neposredni prenos: Sportklub

V petkovem večeru bo zanimivo tudi v Kidričevem, v sosedskem dvoboju si bosta nasproti stala Aluminij in Bistrica, s katero se v “šumo” vrača Robert Pevnik. Konjičan spomladi Kidričanov ni uspel obdržati v Prvi ligi Telemach, nov izziv pa je našel v Slovenski Bistrici. Pevniku sta pod Pohorje sledila Stanislav Krapuhin in Domen Brumec, po zaključenem mladinskem stažu v Ljudskem vrtu pa bodo drugoligaške izkušnje v Bistrici nabirali Lukas Tomažič, Luka Poredoš in Anej Dukarić. Iz zagrebškega Dragovoljca se je med Bistričane preselil Sven Opačić. Tomi Gobec je po uspešni drugoligaški sezoni sprejel prvoligaško povabilo Domžalčanov.

Aluminij je po novi selitvi v 2. SNL znova zapustilo nekaj nosilcev igre, Pevnika pa je na klopi nasledil Jura Arsić. Gašper Jovan je postal član Brava, Sandro Jovanović se je pridružil Kopru, Tom Kljun pa Nafti. Luka Koblar se bo znova preizkusil v Italiji, Tin Martić pa je novo sredino našel v Indoneziji. Kidričevo sta med drugimi zapustila tudi Janez Pišek in Bamba Susso. Kaj pa novinci? S prvoligaškimi izkušnjami se lahko pohvalita Rok Maher in Emir Saitoski, nazadnje člana Brava oziroma Mure, Jan Bruno Kralj pa je v minuli sezoni uspešno nastopal za Beltince. Tjan Kolednik je bil član mladinske selekcije Maribora, iz bližnjih Rač pa se je med rdeče preselil Aljaž Pristovnik, sicer tudi nekdanji up Bistrice, dres Aluminija pa bo znova nosil Tai Kmetec. Tik pred začetkom sezone so se rdečim pridružili še Luka Hunjet, Marko Prenkpalaj in Michael Zuo.

Jura Arsić, trener NK Aluminij: "Mislim, da smo dobro pripravljeni na začetek sezone, in vsi že komaj čakamo, da se začne zares. Že v uvodu prihaja dvoboj, ki bo dal še nekaj dodatne »tenzije«, a to je nogomet, seveda upam, da bo na tribunah vroče, da bodo prevladovali naši navijači ter da prvenstvo začnemo  z zmago in tremi točkami."

 

Petek, ob 18.30: KRKA - SLOVAN
Sodnik: Anže Jerič
Prepoved igranja: /

V Novem mestu v minuli sezoni niso imeli pretiranih razlogov za zadovoljstvo, saj so si šele v končnici prvenstva priigrali obstanek v 2. SNL. Portoval so poleti zapustili Amir Dervišević, Renato Simić, Kristijan Blaževski, Filip Nikola Ostojić in Janko Ivetić, po poškodbi pa je kariero sklenil Marko Bedek. V Novo mesto so se vrnili Luka Redek, Nace Koprivnik, ki je nazadnje igral za Jadran Dekane, kot posojeni igralec Maribora pa tudi mladi Patrik Katič. Andraž Borovnik je bil v prejšnji sezoni član Bistrice, Maročan Imad El Kabbou pa se lahko pohvali, da je igral za mladinske selekcije Barcelone.

Pri nasprotniki Krke bodo nogometaši Slovana, ki so se med drugoligaše uvrstili po tem, ko je Dob po osvojitvi 3. SNL zahod zavrnil napredovanje. V 2. SNL bomo tako po nekaj letih premora znova priča ljubljanskemu derbiju, Slovan pa se bo z Ilirijo pomeril v 11. krogu. Kako pa se bo razpletlo uvodno gostovanje na Dolenjskem? Ljubljanska zasedba vsaj za zdaj ni doživela pretiranih sprememb. Jan Ficko se je na Kodeljevo preselil kot nekdanji mladinec Domžal, Olimpija pa je na drugoligaško kaljenje poslala Gala Dvoršaka in Vala Jankovića.

Adnan Zildžović, trener NK Krka: "Naš cilj je, da NK Krka igra precej vidnejšo vlogo kot v prejšnji sezoni. Želimo uveljaviti doma vzgojene igralce, vzpostaviti prepoznavno igro in borbo 'za vsako žogo', kar bo prineslo precej višjo uvrstitev na lestvici v primerjavi z lansko sezono."

 

Sobota, ob 17.30: TKK TOLMIN - VITANEST BILJE
Sodnik: Mateo Tozan
Prepoved igranja: /

Robert Pevnik bo v Kidričevem stal nasproti moštvu, ki ga je vodil še spomladi, podobnemu prizoru pa bomo priča tudi v Tolminu. Jani Šturm je na klopi rdeče-črnih nasledil Sanela Konjevića, potem ko je v drugem delu minule sezone vodil Biljence. Biljenci se v Tolmin odpravljajo z dokaj spremenjeno ekipo in novim trenerjem Žigo Pahorjem, ki je doslej deloval v mladinskem pogonu kluba. Na slovenske zelenice se vrača nekdanji branilec Gorice Tine Kavčič, novinci v moštvu pa so še Dominik Solić, Blaž Drašček, Luka Kovačevič, Daniel Sudar, Federico Ermacora in drugi. Luka Pršo se je preselil v bližnjo Gorico, Kristjan Trdin pa bo spomladi nosil dres Brinja.

Biljenci se v Tolmin odpravljajo z dokaj spremenjeno ekipo in novim trenerjem Žigo Pahorjem, ki je doslej deloval v mladinskem pogonu kluba. Na slovenske zelenice se vrača nekdanji branilec Gorice Tine Kavčič, novinci v moštvu pa so še Tim Štrasberger, Dominik Solić, Blaž Drašček, Luka Kovačevič, Daniel Sudar, Federico Ermacora in drugi. Luka Pršo se je preselil v bližnjo Gorico, Kristjan Trdin pa bo spomladi nosil dres Brinja.

 

Sobota, ob 17.30: JADRAN DEKANI - TABOR SEŽANA
Sodnik: Božo Kondić
Prepoved igranja: /

V Dekanih bomo priča še enemu primorskemu spopadu, Jadran bo gostil Tabor Sežano. Kraševci so v 2. SNL ostali tudi po zaslugi dejstva, da Rogaška ni prejela tekmovalne licence in se je preselila v četrti rang slovenskega nogometa. Na čelu ekipe je ostal Radostin Aleksandrov, Bolgar pa v prihajajoči sezone ne bo več računal na Thadeeja Kalebo, Lorenza Gonzaleza, Caleba Chukwuemeko in še nekaj tujih nogometašev. Sežanski dres sta znova oblekla Dino Stančič in Mihael Briški, iz Dekanov pa se je na Kras preselil Nik Fortuna, Gašper Fortuna pa je bil v prejšnji sezoni član Beltincev. Za nekaj južnoameriškega pridiha bo poskrbel Kolumbijec Jhon Pajaro.

Alen Šćulac ostaja na klopi Dekanov, na zelenici pa v prihajajoči sezoni ne bo računal na že omenjena Naceta Koprivnika in Nika Fortuno. Dres Jadrana je slekel tudi Stipe Zubanović, novinci v moštvu pa so Enej Sošić, Vid Marinković in precej izkušenejši Denis Cerovec, ki je nazadnje branil barve Gorice. Primorci so si v prejšnji sezoni že dokaj hitro zagotovili drugoligaški obstanek, kako uspešni bodo v prihodnjih mesecih?

 

Sobota, ob 17.30: BELTINCI KLIMA TRATNJEK - BRINJE GROSUPLJE
Sodnik: Amel Begić
Prepoved igranja: /

V sobotnem popoldnevu bo odigrana še tekma v Beltincih. Prekmurci bodo gostili Grosupeljčane, ki so zadnjo sezono sklenili na petem mestu lestvice, Beltinčani so bili tretji. Kluba sta ostala zvesta dosedanjima strategoma, Dolenjce bo še naprej vodil Goran Marković, ki je v svoji zasedbi pozdravil nekaj novih obrazov. Kan Kovač in Chris Cener sta bila v prejšnji sezoni člana Fužinarja, Nejc Klašnja se je v Grosuplje vrnil po epizodi v Radomljah, Kristjana Trdina pa je posodil Bravo. Jan Rovšek je doslej igral za Šenčur, Jošt Zajc pa za mladinsko selekcijo Domžal. Marković bo zagotovo pogrešal predvsem Marka Brkića, v Radomlje pa sta se po koncu posoje vrnila Rok Štorman in Tibor Gorenc Stankovič. Grosupeljčani se veselijo tudi infrastrukturnih pridobitev, pred tedni so namreč pričeli z obnovo igrišč.

Precej sprememb je po osvojenem tretjem mestu doživela tudi ekipa Beltincev. Luka Pihler je oblekel dres Gorice, Jan Bruno Kralj se je pridružil Aluminiju, Maksimiljan Zorman in Alan Kaučič pa bosta nogometno pot nadaljevala v Avstriji. Gašper Černe se je vrnil v Domžale, drugo epizodo pri "žutih" pa je zaključil tudi Jakov Katuša. Pomembna vloga čaka domačina Nika Kasala in Stjepana Oštreka, dosedanja člana Mure oziroma Nafte, Tian Rantaša je združil moči s starejšim bratom Marinom. Z izkušnjami iz 2. SNL se lahko pohvalijo Žan Florjanc, Divine Igwe Ikenna, Jan Patrik Gabrovec in Jan Majcen, ki se je v Beltince preselil po prvoligaški sezoni v dresu Rogaške. V moštvu Damjana Gajserja najdemo tudi tri hrvaške novince, to so Jura Štimac, Filip Peranić in Vito Težak, dosedanji mladinec Maribora Enej Klampfer pa bo pri rumenih nabiral prve članske izkušnje.

Vito Štrakl, branilec ND Beltinci: "Pričakovanja pred novo sezono so visoka tako s strani igralcev kot s strani strokovnega štaba in nenazadnje tudi kluba samega. Želimo izboljšati rezultat iz lanske sezone! Zavedamo se, da nas že v soboto čaka zahtevna preizkušnja proti Brinjam, saj so vse ekipe trenutno še neznanke. O nasprotniku ne vemo veliko, vendar moramo biti osredotočeni le nase in dati vse od sebe, da tri točke ostanejo v Beltincih."

 

Sobota, ob 20.00: GORICA - RUDAR VELENJE
Sodnik: Dejan Balažic
Prepoved igranja: /

Goričani so po nekaj spodrsljajih v zaključku sezone ostali brez vrnitve v Prvo ligo Telemach, pokalno slavje pa je v finalu preprečila Rogaška. Na goriški klopi ostaja Nenad Stojaković, do sprememb pa je prišlo v igralski slačilnici. Haris Kadrić, Darko Hrka, Amadej Marinič in Dragan Brkić so sprejeli povabilo Nafte, Luka Baruca je postal član Domžal, Denis Cerovec pa se je pridružil Dekanom. Prvo ime poletnega kadrovanja v 2. SNL je zagotovo povratek Tima Matavža, ki bo goriški dres oblekel prvič po letu 2007. Celjani so Gorici posodili obetavnega Lucasa Mačka, iz Rogaške pa se je na Primorsko preselil Cene Kitek. Goričani so nekaj novincev našli tudi pri drugoligaških konkurentih. Luka Pihler je bil kapetan Beltincev, Luka Pršo je nosil dres z grbom Bilj, Nejc Močnik je bil član Tolmina, Adriano Bloudek pa je nase opozoril v dresu Rudarja, sicer prvega goriškega tekmeca. Novinci v ekipi so še Luka Bulatović, Ziad Ouled, Anthony Ćurić in Marko Simić.

Velenjčani se v novo sezono podajajo brez Sandra Zukića, Žana Florjanca in že omenjenega Adriana Bloudka, ki bo v sobotnem večeru tekmec knapov. Velenjčani se bodo v prihajajoči sezoni oprli tudi na nekaj mladih članov Celja, v zeleno-črni opravi bosta ob Mihi Sitarju tako nastopala brata Stian in Sen Džumhur, po igranju za Rogaško pa v Sloveniji ostaja tudi Jamajčan Shakeone Satchwell. Doni Grdić se je na sončno stran Alp preselil iz avstraslkega Western Sydneyja, Tycho Collins pa prihaja iz ZDA. Tim Matanović je doslej igral za mladinsko selekcijo Olimpije, Ante Kozina pa je branil barve Dragovoljca.

Tim Matavž, napadalec ND Gorica: "Lepo se je vrniti domov. Imamo veliko novih igralcev, ekipa je v redu, fantje so dobri in delovni. Pripravljalni del je za nami, mislim, da smo se na prvenstvo pripravili dobro. Naš cilj je, da se poskušamo uvrstiti nazaj, kamor Gorica spada, to je prva liga."

 

Nedelja, ob 17.30: DRAVINJA - DRAVA PTUJ
Sodnik: Žan Jazbec
Prepoved igranja: /
Neposredni prenos: NZS.si

Prvi krog bodo z edino nedeljsko tekmo zaključili nogometaši Dravinje in Drave. Dvoboj dveh štajerskih drugoligašev, si boste lahko ogledali v prenosu na spletni strani NZS. Tudi Dravinja se v drugo zaporedno drugoligaško sezono podaja z nekaj upi Celja, saj so grofje v Slovenske Konjice poslali Lovra Turineka in Florjana Jevšenaka. Tevž Debelak je nazadnje igral za Dravo, v katero se je preselil Nick Hanik Horvat. Tin Kozar je igral za celjski Šampion, Diar Xhelovci pa se je v Slovenske Konjice vrnil iz Bistrice. Profesionalno pogodbo s klubom je podpisal mladi Aljaž Vodopivec.

Ptujčani se po nekaj letih spet vračajo na drugoligaško prizorišče, Jure Arsić pa kljub temu, da je ekipo popeljal v 2. SNL, ni dočakal podaljšanja trenerskega mandata. Zdaj trenerja Aluminija je nasledil Saša Gajser, ki se bo v petem krogu prvenstva srečal tudi z bratom Damjanom, strategom Beltincev. Dolgoletni pomočnik Darka Milaniča je v najstarejšem slovenskem mestu pozdravil novinca znanega priimka. Iz Varaždina se je na Ptuj preselil Noa Vugrinec, sicer sin legendarnega hrvaškega napadalca Davorja Vugrinca. Ob Horvatu sta novinci v ekipi še Luka Verbič in Aljaž Džankič.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 31.08.2024 | 2. SNL
    Triglav premagal Brinje, Bilje boljše od Aluminija
    Nogometaši Triglava so po zmagi v Beltincih premagali še Brinje, Biljenci pa so bili na domačem igrišču boljši od Kidričanov. Primorski dvoboj v Tolminu je pripadel Dekanom, Tabor je napolnil mrežo Ilirije.
  • 29.08.2024 | 2. SNL
    Pred drugoligaši četrti krog, Velenjčani prvi posegli po trenerski menjavi
    Avgust se v 2. SNL zaključuje s tekmami četrtega kroga, znova z dvema tekmama v prenosu. Kamere Sportkluba bodo v Ljubljani, na tekmi Slovana in Rudarja, ki se je med tednom razšel s Simonom Sešlarjem, v spletnem prenosu NZS pa si boste lahko ogledali dvoboj Drave in Gorice.
  • 25.08.2024 | 2. SNL
    Prvi poraz Aluminija, Beltincev in Bilj, Gorica z zmago na vrh lestvice
    Po treh krogih ni več moštva s popolnim izkupičkom. Beltinčani so doma izgubili s Triglavom, v Kidričem so se veselili Sežanci, Biljenci pa so se praznih rok vrnili iz Slovenskih Konjic. Na vrh lestvice so se z zmago proti Bistrici zavihteli Goričani.
  • 22.08.2024 | 2. SNL
    Vodilni Beltinčani s Kranjčani, prenos tudi iz Tolmina
    Po dveh krogih 2. SNL se lahko s popolnim izkupičkom pohvalijo le še Kidričani, Biljenci in Beltinčani, ki bodo v petek pred kamerami Sportkluba gostili ekipo Triglava. V prenosu NZS boste lahko spremljali sobotni dvoboj Tolmina in Slovana.
  • 18.08.2024 | 2. SNL
    Gorica do zmage v Kranju, Aluminij, Beltinci in Bilje ostajajo popolni
    Nogometaši Gorice so bili po preobratu boljši od Triglava, Tolminci pa so slavili na Portovalu. Sosedski derbi preobratov so na Ptuju dobili Kidričani, najvišje zmage pa so se v Velenju veselili Beltinčani. Še druge zmage so se razveselili Biljenci.
  • 15.08.2024 | 2. SNL
    V prenosu tekmi v Kranju in Velenju, na Ptuju sosedski derbi
    Z zmago so drugoligaško prvenstvo odprli Dekančani, Kidričani, Biljenci in Beltinčani, ki se bodo v soboto pred kamero NZS pomerili z Velenjčani. Na Sportklubu boste lahko spremljali dvoboj Triglava in Gorice, zanimivo pa bo tudi v sosedskem derbiju Drave in Aluminija.
  • 11.08.2024 | 2. SNL
    Kidričani in Beltinčani s preobratom do treh točk
    Pričela se je nova sezona 2. SNL. Aluminij je po preobratu premagal Bistrico, Beltinčani pa so po uvodnem zaostanku ugnali Grosupeljčane. Primorska dvoboja sta pripadla Biljencem in Dekančanom.
  • 27.06.2024 | 2. SNL
    Izžrebali pare nove sezone 2. SNL
    Po današnjem žrebu na Brdu pri Kranju so znani tudi pari nove sezone drugoligaškega tekmovanja.
  • 19.05.2024 | 2. SNL
    Primorje v prvo ligo, v tretjo ob Fužinarju še Tabor
    Ajdovščina bo po sezoni 2010/11 spet imela nogometnega prvoligaša. Primorje je v zadnjem, 30. krogu v 2. slovenski nogometni ligi v gosteh igralo 0:0 s sežanskim Taborom. Če je bila točka dovolj za ajdovski naslov prvaka, pa je bila premalo za obstanek Tabora v drugi ligi, iz katere je izpadel tudi Fužinar.

DELI NA