17.07.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Primorje

Prva liga Telemach, 1. krog

OLIMPIJA LJUBLJANA - PRIMORJE AJDOVŠČINA

19. julij 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: /

S petkovo tekmo v Stožicah se pričenja nova sezone Prve lige Telemach. Nogometaši Olimpije gostijo Ajdovce, letošnje novince med prvoligaši. Če so sinovi burje letošnja novost v Prvi ligi Telemach, pa brez sprememb ni šlo niti pri Ljubljančanih. Zmaji se v sezono 2024/25 podajajo z novim trenerjem, ljubljansko povabilo je sprejel Španec Victor Sanchez, sicer nekdanji nogometaš madridskega Reala. Ekipa med poletjem ni doživela veliko sprememb, zeleno-beli pa so doslej potrdili zgolj dva novinca. Thalisson, ki se je v minuli sezoni dokazal v dresu Rogaške, je zaostril konkurenco na sredini igrišča, Benjika Caciel pa je povečal izbiro na položaju krilnega napadalca. Za zdaj v zmajevem gnezdu ostaja tudi kapetan Timi Max Elšnik, Ljubljano pa so zapustili Redi Kasa, Admir Bristrić, Ivan Posavec, Saar Fadida in Mateo Karamatić.

Victor Sanchez, trener NK Olimpija: "Za nami je uspešno pripravljalno obdobje. Rezultati v tem času niso najbolj pomembni, smo pa zagotovo veseli štirih zmag. K temu stremimo. Igralcem od prvega dne dalje razlagam, da smo tu zato, da zmagujemo. Želimo jim vcepiti pravo miselnost in sedaj jo imamo. Ko si enkrat igralec madridskega Reala, drugače ne gre. Ta miselnost mora biti v slačilnici. Pomembno je, da se ekipa iz tedna v teden razvija. Gradimo na temeljih iz prejšnje sezone. Zadovoljen sem s podobo v prvem mesecu, s samim sprejemanjem koncepta v igri. Tudi fizično lahko še napredujemo. Nas pa čaka še analiza tega, kar doslej nismo izvedli najbolje. Nekatere stvari smo že opazili in to želimo popraviti."

Kdo je vroč?

Za nogometaši Olimpije so rezultatsko uspešne priprave, saj državni prvaki iz sezone 2022/23 na štirih tekmah niso doživeli poraza. Ljubljančani so uvodoma premagali Glorio Buzau, nato bili boljši od Sarajeva, po Slovackem pa so s tremi zadetki odpravili še CSKA 1948. Na zadnjih dveh tekmah je v polno meril Nemanja Motika, ki je že spomladi kazal dobro formo. Bo nogometaš z izkušnjami iz Bayerna v novi sezoni še nadgradil svoje predstave? Krstno sezono v Prvi ligi Telemach je zaključil s sedmimi zadetki in prav toliko asistencami.

Ali ste vedeli?

V Ljubljani bodo po letu premora znova zaupali španskemu strokovnjaku. Albert Riera je Olimpijo v sezoni 2022/23 popeljal do naslova državnih prvakov, lahko uspeh rojaka ponovi Victor Sanchez? Bivši nogometaš Reala se lahko pohvali z zmago v finalu UEFA Lige prvakov, naslov španskega državnega prvaka pa je osvojil tako z Realom kot Deportivom. Na klopi kluba iz La Corune je pričel tudi trenersko kariero, prva epizoda pa je trajala 50 tekem. Le dve tekmi se je zadržal pri pirejskem Olympiacosu, po vrnitvi v domovino pa je vodil še Betis, Malago in Cartageno.

 

PRIMORJE AJDOVŠČINA

Prepoved nastopa: /

Primorje se je po majskem slavju v 2. SNL prebilo med prvoligaše in Ajdovščino prvič po letu 2011 vrnilo v elitni razred slovenskega nogometa. Sinovi burje že v uvodnem krogu čaka zahtevna preizkušnja, saj bodo gostovali pri ljubljanski Olimpiji. V zeleno-beli opravi je v preteklosti igral tudi zdajšnji ajdovski strateg Milan Anđelković, ki je v svoji zasedbi zadržal nosilce igre, ki so klubu pomagali na vrh 2. SNL. Haris Dedić, Matic Zavnik, Nik Jermol, Tarik Čandić, Mark Gulić, Miha Dobnikar, Alexander Stožinič, Gašper Petek, Dušan Ignjatović, Maj Fogec, Domagoj Babin, Edvin Suljanović, Tony Macan, Matej Mavrič in Damir Zukić so podaljšali pogodbo, novinci v ajdovskem moštvu pa so Andrej Bogićević, Mirko Mutavčić, Žan Bešir, Elias Telles, Semir Smajlagić, Gašper Tratnik in Tilen Klemenčič.

Milan Anđelković, trener ND Primorje: "Težke nasportnike smo izbirali ravno zato, da se čim hitreje privadimo na višji nivo igranja, ki nas čaka v novi sezoni. Mislim, da je vse to del procesa skozi katerega mora iti ekipa, ki iz nižje lige napreduje v višjo. Tukaj mislim predvsem na vse naporne treninge in vse poraze, ki smo jih doživeli v tem delu. Kot sem že povedal, vem, da smo se veliko naučili in napredovali, sedaj je pa čas, da dokažemo česa smo zmožni."

Kdo je vroč?

Olimpija se v prvenstvo podaja po štirih zmagah na pripravljanih tekmah, medtem ko za Ajdovce velja, da v pripravah niso zabeležili pozitivnega rezultata. Kot je poudaril tudi Anđelković, so se rdeče-črni merili z zahtevnimi tekmeci, izgubili pa so dvoboje Ludogorcem, Koprom, MTK-jem, Čukaričkim, Rijeko in Budafokijem. Primorci so bili v večini obračunov dostojen tekmec predvsem v prvem polčasu, padli pa so predvsem o menjavah. V prihajajoči sezoni bodo zaradi tega pomembne tudi izkušnje, ki jih premore predvsem Tilen Klemenčič.

Ali ste vedeli?

Osemindvajsetletni Klemenčič je v Prvi ligi Telemach odigral že 274, številke pa bi bile verjetno še višje, če ga ne bi nekajkrat grobo zaustavile poškodbe. Vsestranski branilec je poleti zaključil sedemletno obdobje ob Kamniški Bistrici, iz Domžal pa sta se v Ajdovščino preselila tudi bočni branilec Mirko Mutavčić in vratar Gašper Tratnik.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA