09.09.2024 | A
Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana

Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.

UEFA LIGA NARODOV - DRUGI KROG

SLOVENIJA - KAZAHSTAN 3:0 (2:0)

Stadion Stožice, 9814 gledalcev, sodniki: Pinheiro, Jesus in Maia (vsi Portugalska).
Strelec: 1:0 Šeško (23.), 2:0 Šeško (28.), 3:0 Šeško (63.).
Slovenija: Oblak, Brekalo (od 87. Kurtić), Drkušić, Bijol, Janža, Stojanović (od 77. Iličić), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (od 64. Gorenc Stanković), Šeško (od 87. Balkovec), Celar (od 64. Vipotnik).
Kazahstan: Šackij, Bistrov (od 76. Skvorcov), Malij (od 46. Kasim), Maročkin, Alip, Orazov (od 57. Astanov), Tagybergen, Zajnudinov, Vorogovskij, Samorodov (od 46. Česnokov), Aimbetov (od 76. Žaksilikov).
Rumeni kartoni: Mlakar, Celar; Malij.
Rdeči karton: /.

Slovenci so po uspešni zgodbi po evropskem prvenstvu v Nemčiji dobro začeli tudi novo izvedbo UEFA Lige narodov. Še drugič zapored so del drugorazredne lige B, za uvod pa so pred polnimi Stožicami remizirali s favoriziranimi Avstrijci (1:1). Tudi Kazahstan je tekmovanje odprl s točko, na domači zelenici se je izkazal za zelo trd oreh proti Norveški (0:0). Slovenci so s Kazahstanci igrali že v minulih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, obe tekmi sta se končali v korist izbrancev Matjaža Keka z izidom 2:1.

Za Slovenijo, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze na 52. mestu, je bila to prva tekma po prijateljskih dvobojih v sklopu priprav na evropsko prvenstvo, na kateri se je pomerila z na papirju slabšim tekmecem. Kazahstan je na lestvici FIFA 109. V primerjavi s tekmo z Avstrijo je Kek, ki ravno danes praznuje 63. rojstni dan, opravil tri menjave. V vratih se je po težavah z virozo vrnil kapetan Jan Oblak, v polju pa sta tokrat od prve minute dobila priložnost Jan Mlakar, namesto Sandija Lovrića, in Žan Celar, namesto Andraža Šporarja.

Slovenci so danes hitro prevzeli pobudo in zagospodarili na igrišču. Je pa razmočeno igrišče povzročalo nemalo težav pri gradnji napada tako enim kot drugim. V zaključkih akcij je bil najbolj dejaven Benjamin Šeško. Sprva je njegov poskus s precej desne strani končal v naročju Igorja Šackija, dve minuti zatem je z glavo meril mimo, v 13. minuti pa je bil ob poskusu z razdalje kazahstanski vratar znova na mestu.

V 21. minuti naslednji zvit Šeškov poskus ni našel poti v mrežo, kot tudi ne poskus Timija Maxa Elšnika. Toda Slovenci so bili več pri žogi in bistveno več napadali. Vse te priložnosti pa je Šeško slej ko prej moral tudi zaključiti, kar je na sijajen način storil v 23. minuti. Po sprejemu žoge je iz igre vrgel gostujočo obrambo nato pa izvrstno z lobom premagal Šackija. Slovenci so hitro podvojili vodstvo, po kombinaciji z Žanom Celarjem je streljal Petar Stojanović, Šacki je žogo odbil, odbitek pa je pospravil razigrani Šeško.

Do konca polčasa se izidi ni več spreminjal, Šackij je ubranil strel Celarja in Šeška z glavo, prvi poskus Kazahstana, ko je meril od daleč Maksim Samorodov je bil nenevaren, prosti strel Adama Gnezde Čerina je zletel čez prečko.

V nadaljevanju je tempo nekoliko padel, bilo je nekaj manj priložnosti. V 59. minuti je ob prvem nevarnem poskusu gostov, ko je streljal Baktijor Zajnudinov, posredoval Oblak, a bi šlo tako ali tako za prepovedan položaj. Kazahstanci so v teh minutah blokirali nekaj poskusov Slovencev, so pa slednji vmes še povišali prednost, ko je tretjič zadel Šeško, po predložku Erika Janže iz prostega strela.

Šeško je tako postal osmi igralec, ki je v slovenskem dresu dosegel "hat-trick". Oblak je bil nato znova na mestu ob strelu Zajnudinova, Stojanović je na drugi strani nameril prek gola. Blizu zadetka je bil v 81. minuti Vanja Drkušić po kotu, a je na golovi črti posredoval Šackij, da ni prišlo še do višje slovenske zmage.

Slovenci so po prepričljivi zmagi zdaj na vrhu svoje skupine s štirimi točkami. Toliko jih imajo na drugem tudi Norvežani, ki so danes doma z 2:1 premagali Avstrijce. Slednji in Kazahstanci so pri eni točki.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.10.2024 | A
    Kek: Težka in zaslužena zmaga
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ligi narodov vpisala drugo zmago. Z 1:0 je v Almatyju premagala Kazahstan in ostaja v boju za prvo mesto v skupini, hkrati pa se je že ognila morebitnemu neposrednemu izpadu v ligo C. Selektor Matjaž Kek je po obračunu čestital fantom za pravi odziv po porazu na Norveškem.
  • 13.10.2024 | A
    Slovenski nogometaši z golom Jana Mlakarja zmagali v Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi UEFA Lige narodov v Almatiju premagala Kazahstan z 1:0 (0:0). Izbrance Matjaža Keka v ligi B in skupini B3 novembra čakata še dve preizkušnji, in sicer doma z Norveško ter v gosteh z Avstrijo.
  • 10.10.2024 | A
    Slovenci poraženi v Oslu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Oslu izgubila tretjo tekmo UEFA Lige narodov, Norvežani so na domačem igrišču slavili s tremi doseženimi zadetki.
  • 09.10.2024 | A
    NZS in Boštjan Cesar končala sodelovanje
    Nogometna zveza Slovenije je dosegla sporazum o prekinitvi sodelovanja z Boštjanom Cesarjem, ki je od leta 2022 opravljal delo trenerja v članski A-reprezentanci Slovenije in se kot član strokovnega štaba udeležil Eura 2024.
  • 09.10.2024 | A
    Tudi v Oslu na zmago
    Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju opravila predzadnji trening pred sredinim popoldanskim odhodom v Oslo, kjer jo v četrtek ob 20.45 čaka obračun lige narodov z Norveško. Kljub uglednemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo, da gredo vsako tekmo na zmago.
  • 07.10.2024 | A
    Slovenci pričeli priprave na zahtevni gostovanji brez Lovriča in Horvata
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pričela priprave na prihajajoči tekmi Uefa lige narodov proti Norveški in Kazahstanu. Vzdušje na prvem treningu je rahlo skazilo zdravstveno poročilo, ki je razredčilo konkurenco v zvezni vrsti. Zaradi poškodbe se je v klub vrnil Sandi Lovrić, medtem ko je bolezen pokvarila načrte Tomiju Horvatu.
  • 07.10.2024 | A
    Trojica strelsko in podajalsko razpoložena pred nadaljevanjem Lige narodov
    Slovenski reprezentanti so opravili še svoje zadnje klubske dolžnosti pred odhodom na reprezentančni zbor. V preteklem tednu sta bila strelsko uspešna Šeško ter Šoštarič Karič, z novo podajo pa se je izkazal Iličić.
  • 07.10.2024 | A
    Kek vpoklical še Jovanovića
    Selektor Matjaž Kek bo danes na Brdu pri Kranju zbral reprezentanco, ki se bo do srede v NNC Brdo pripravljala na prihajajoči tekmi UEFA Lige narodov proti Norveški in Kazahstanu. Slovenija igra dvakrat v gosteh, Kek pa se je zaradi nekaterih težav s poškodbami odločil dodati še šestindvajsetega igralca. Vpoklic je v naknadno prejel še vezist Kopra, Sandro Jovanović.
  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.

DELI NA