14.06.2024 | A
Mijatović: Pričakujem, da bo rekord iz Amsterdama padel

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović pred evropskim prvenstvom v Nemčiji napoveduje odlično organizacijo in velik obisk slovenskih navijačev. "Pričakujem, da bo rekord iz Amsterdama padel," je dejal za STA.

Amsterdam je 18. junija 2000 preplavilo skoraj 10.000 slovenskih navijačev za tekmo skupinskega dela EP med Slovenijo in Španijo. Končni izid je bil 2:1 v prid Španije, a tekma se je zaradi množičnega romanja slovenskih navijačev zapisala v slovenske nogometne anale.

Slovenska izbrana vrsta bo v Nemčiji prvič od tekmovanja na Nizozemskem in v Belgiji zaigrala na prvenstvu stare celine, prvi mož NZS pa je ob bližini Nemčije in zadnjih predstavah slovenske izbrane vrste prepričan, da bo obisk tokrat presegel tistega izpred 24 let.

"Slovenci imajo šport v genih, imajo ga zelo radi, še posebej pa so radi zraven takrat, ko so športni uspehi. Nogometna reprezentanca je s svojimi nastopi prebudila navijaško strast, kar smo videli v izjemnem obisku tekem v Stožicah in tudi na gostovanjih. Zdaj pričakujemo, da bo padel rekord iz Amsterdama in da bo na tekmah Slovenije v Nemčiji tudi več kot 20 tisoč slovenskih navijačev," je dejal.

Mijatović je ob tem pohvalil organizacijske sposobnosti države gostiteljice prvenstva in tudi njeno nogometno infrastrukturo. "Nemčija je nogometna velesila, gostila je svetovno prvenstvo leta 2006, to prvenstvo se bo igralo na številnih stadionih, ki so bila zgrajena za tisto prvenstvo. Ima izjemno infrastrukturo in tudi Slovenija ima zdaj v svoji bazi vse, kar potrebuje."

Razveselil ga je topel sprejem slovenske reprezentance v Wuppertalu, zdaj pa komaj čaka začetek prvenstva. "Moram reči, da sem popolnoma miren pred začetkom, fantje so že z uvrstitvijo naredili izjemno dober rezultat, vendar želja vseh je, da naredimo še kakšen korak več," je dejal. Ne dvomi, da Slovenija zna pripraviti presenečenje proti favoriziranim tekmecem v skupini.

"Ne smemo pozabiti, da imamo v skupini tako polfinalistko kot tudi finalistko (Danska in Anglija, op. STA) zadnjega evropskega prvenstva. In tudi Srbijo, ki je tradicionalno močna nogometna reprezentanca. Jasno je, da nam ne bo lahko. Kljub temu mislim, da je vsaka tekma na prvenstvu priložnost za Slovenijo. Glede na to, da so fantje zelo homogeni, da imajo kakovost, da je vzdušje dobro, mislim, da Slovenija lahko v tej skupini tudi preseneti."

"Velikokrat se je zgodilo, da so male reprezentance presenečale, recimo na predzadnjem evropskem prvenstvu v Franciji je to storila Islandija ... Na teh turnirjih je vse mogoče," je dodal.

Mijatović tako meni, da bo evropsko prvenstvo nova priložnost, da slovenski nogomet spiše odmevno športno zgodbo in s tem tudi znova ponese ime Slovenije v svet. Kot nekdanji sodnik je ponosen tudi na to, da bodo Slovenci na prvenstvu prisotni tudi v sodniških vrstah na čelu z glavnim sodnikom Slavkom Vinčićem ter pomočnikoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem. Na seznamu za videosodnike je pristal Nejc Kajtazović, medtem ko sta na rezervnem seznamu (sodniki na njem opravljajo vlogo četrtega sodnika ali pomočnika v sobi za VAR) še Rade Obrenović in Jure Praprotnik.

"Slovensko sojenje je izjemno spoštovano v Evropi, za kar je treba izreči pohvalo ljudem, ki vodijo sodniško organizacijo. Ni naključje, da kadarkoli se srečujemo s predsedniki zvez drugih držav, nam to večkrat omenijo oziroma tudi zavidajo," je ocenil.

Sam bo v Nemčijo odpotoval na otvoritveno tekmo med Nemčijo in Škotsko, ki bo v Münchnu danes ob 21. uri, nestrpno pa nato pričakuje nedeljsko tekmo Slovenije z Dansko. "Na zadnjih prijateljskih tekmah smo večkrat videli izjemno kombinatoriko v igri slovenske vrste. Želim si, da si fantje več upajo, da so samozavestni, saj imajo tehnično znanje in nogometne sposobnosti v nogah. Želim si, da jim to uspe tudi pokazati na teh tekmah. Jaz vanje verjamem," je zaključil.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.06.2024 | A
    Brez strahu nad Angleže
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala odločilno tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V igri je preboj v osmino finala, tekmec pa prvi favorit skupine Anglija. V slovenskem taboru so prepričani, da ji lahko ob novi dobri predstavi zagrenijo življenje.
  • 23.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce - navijače bo ogrevala Siddharta
    Slovenska reprezentanca na tretji tekmi z Anglijo odloča o svoji usodi na evropskem prvenstvu 2024. Za čim boljšo pripravljenost navijačev bo s posebnim koncertom poskrbela Siddharta, ki bo ogrevala Slovence v fan coni Tanzbrunnen.
  • 22.06.2024 | A
    Boštjan Cesar: Igralci so pripeljali to poezijo do zadnje tekme
    Reprezentanca je po petkovi regeneraciji opravila trening pred tekmo z Anglijo, ki bo odločala o tem, ali se bodo Slovenci prebili v izločilne boje evropskega prvenstva v Nemčiji. Prva razmišljanja pred torkovim obračunom z Angleži je predstavil pomočnik selektorja Boštjan Cesar, ki ima z Angleži veliko izkušenj.
  • 21.06.2024 | A
    Dokler smo v igri, ne bomo spustili glav
    Slovenska nogometna reprezentanca se je po četrtkovem neodločenem izidu 1:1 proti Srbiji v Münchnu že vrnila v svojo bazo v Wuppertal ter opravila regeneracijski trening s pogledom, usmerjenim že proti Angliji, ki jo na evropskem prvenstvu v Nemčiji čaka v torek ob 21. uri v Kölnu. Novo presenečenje ni izključeno, pravijo Slovenci.
  • 20.06.2024 | A
    Kek: Ekipi se bo to enkrat vrnilo
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po dramatičnem razpletu tekme 2. kroga evropskega prvenstva v Nemčiji, ko je Slovenija v Münchnu igrala 1:1 s Srbijo, dejal, da je po eni strani ponosen, po drugi pa je priokus razočaranja. A kot je dodal, se bo ekipi to enkrat vrnilo.
  • 20.06.2024 | A
    Odlična predstava Slovencev, ki so v zadnji sekundi ostali brez zgodovinske zmage
    Nogometaši Slovenije so bili v Münchnu na pragu prve zmage na evropskem prvenstvu, a so po vodstvu, za katerega je zadel Žan Karničnik, v zaključnih sekundah podaljška izgubili dve točki.
  • 20.06.2024 | A
    Odštevanje do tekme s Srbijo
    Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Po neodločenem izidu z Danci bodo izbranci Matjaža Keka poskusili točkovni izkupiček izboljšati na obračunu s Srbijo. Ta pa po porazu z Angleži zmago v četrtek nujno potrebuje, Slovenijo pa bi tri točke popeljale na prag osmine finala.
  • 20.06.2024 | A
    Navijaška mrzlica narašča
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
  • 19.06.2024 | A
    Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
  • 19.06.2024 | A
    Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
    Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.

DELI NA