25.07.2009 | 1. SFL
Intervju: Jože Gačnik

Slovenska izbrana vrsta bo med 19. in 31. januarjem še drugič nastopila na evropskem prvenstvu. Premierni nastop je bil opravljen leta 2003, ko je za Slovenijo igral tudi Jože Gačnik, ki je še danes najučinkovitejši strelec reprezentance s petindvajsetimi zadetki.

Začetek v Ivančni Gorici, hotela ga je Olimpija

»Športno pot sem začel v ekipi Škorc iz Ivančne Gorice, igrali smo po turnirjih, dobro nam je šlo, z mano je igral tudi moj brat Robi,« se Jože spomni svojih začetkov. Potem ga je pot leta 1989 vodila v Inženiring Šarbek, za tem je bil član Vuka, sledila je selitev v Sevnico, pred tem je z Mariborčani osvojil pokalni naslov. V Italiji je odigral 10 sezon, v prihodnjih tednih bo začel svojo 11. sezono na Apeninskem polotoku. Začel je v Napoliju (1997/98), kjer je ostal tri leta, potem je tri leta igral v drugi ligi (Scafati, Iula Matera), štiri sezone pa se je preizkušal v tretji ligi (Afragola, Casagiove, Bergamo).

Ni veliko manjkalo, in Jože bi ostal v nogometnih vodah.

»Z bratom Robijem sva odigrala nekaj tekem za NK Ivančna Gorica, kjer so nas opazili ljudje iz ljubljanske Olimpije, dve leti sva igrala za njih, a sva se potem z bratom odločila za futsal. Četudi je manj denarja v tem športu, je srce odločilo. Ni mi žal, ker je bilo temu tako.«


V Italijo s trebuhom za kruhom

Tujino ste prvič okusili v Italiji na vročem jugu v Napoliju.

»Rad se vračam v Napoli, kjer je Maradona pustil resnično izreden pečat! V tujini je bilo zelo težko, saj nisem znal jezika.«

Leta 2003 je Jože staknil neugodno poškodbo desne noge, poškodoval se je ravno na kvalifikacijah za EP 2003. Tedaj je ostal tudi brez dveh mesecev zaslužka v klubu, saj jim ni mogel pomagati v ključnih trenutkih prvenstva. A ob tej priliki poudari korektnost Nogometni zvezi Slovenije, ki je tistikrat uredila zavarovanje zanj, in potem poskrbela tudi za izplačilo dogovorjene vsote.



Za Slovenijo

Jože obudi spomine na igranje v dresu Slovenije.

»Na reprezentanco imamo zelo lepe spomine do leta 2003, ko smo igrali EP v Caserti, po tem sem igral dve prijateljski srečanji z Madžari, tam se je končala moja reprezentančna kariera. Brez razlogov! Manjkal sem tudi na kvalifikacijah za SP 2004, četudi sem imel letalske karte že kupljene.«

Ste z akterji takratnega dogajanja razčistili zadeve in jim prišli do dna?

»Govoril sem z določenimi ljudmi, tudi s selektorjem Križmanom, ki mi je dal čudne odgovore. Na koncu je povedal, da je bi s strani določenih igralcev, postavljen pogoj, da me izloči iz prve četvorke! Tega od teh igralcev nisem pričakoval.«


Kot je dejal Jože Gačnik, mu še danes ni jasno, zakaj so igralci, med njimi, tako Jože, je bil glavni Mile Simeunovič, storili, kar pač so.

Za isto mizo z Miletom?

Z Miletom pa tega nesporazuma nista rešila nikoli.  Morda je ravno sedaj vendarle napočil čas, da se omenjena igralca vendarle usedeta za isto mizo, si povesta, kar jima leži na duši, ter v dobrobit slovenskega futsala zakopljeta bojni sekiri.

V Italiji igralec in trener

Gačnika so klicali, da bi prevzel vodenje katere izmed italijanskih ekip v 1. ali 2. ligi, a ga to še ne mika. »Jasno sem jim dal vedeti, da želim še igrati!« pove Jože, kije v teh letih v tujini osvojil italijanski jezik, razume tudi portugalsko: »Ne bi me kar prodali, precej razumem.«  Četudi Jože še igra, je jasno, da se bo slej ko prej odločil za trenerski poklic. Poseduje profesionalno trenersko licenco, ki jo je pridobil v Italiji, omogoča pa mu vodenje katere koli zasedbe.

Ambicij igralcu dvoranskega nogometa s Krke pri Muljavi ne manjka.

»Nikoli se ne ve, kaj bo. Morda bom nekoč postal selektor AA vrste. Da pa bi to lahko počel, pa rabim precej izkušenj.«



Kljub temu, da sodite med veterane, dela za vas ne manjka.

»Vesel sem, da je temu tako. Še preden se konča sezona, že prejmem ponudbe za delo v novi sezoni. Treniram  precej, ob takem ritmu pa bi lahko igral vsaj še tri leta.«

Včasih si ogleda tudi kakšno izmed tekem na slovenskem parketu.

»V Sloveniji se igra precej bolj na telo, pa tudi sodniki manj piskajo kot v Italiji!« pa pove o primerjavi med slovenskim in italijanskim futsalom.

Jože Gačnikje za futsal.si tudi razložil, kakšni tipi igralcev so dobrodošli v Italiji.

 

Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP

Video: Futsal.si/DP

SORODNE NOVICE

  • 26.07.2024 | 1. SFL
    Trojec na Vrhniko, trojec zapustil Siliko
    V taboru FK Siliko, v minuli sezoni so osvojili naslov superpokalnega prvaka Slovenije, sestavljajo igralski mozaik za novo sezono. Prvi se je poslovil Max Vesel, ki se je preselil na Hrvaško (Reka), na Vrhniki pa so potrdili še tri odhode in tri prihode.
  • 26.07.2024 | 1. SFL
    Lipovšek in Kos spet za Mlinše
    Ekipo bo še naprej vodil trener Gregor Ceglar, ki bo v novi sezoni računal tudi na stara znanca. Po letu dni igranja v dresu Meteorplasta se v Zasavje vračata Vid Kos in Tim Lipovšek.
  • 20.07.2024 | 1. SFL
    Oplast z novim trenerjem
    KMN Oplast Kobarid je v minuli sezoni navdušil v 1. SFL, tudi s tretjim mestom ob koncu sezone. V nadaljevanju pa bo klub iz Posočja doživel nekaj sprememb.
  • 17.07.2024 | 1. SFL
    Po žrebu parov 1. SFL in ŽFL
    Danes so bili prostorih NZS izvedeni žrebi tekmovalnih parov za sezono 2024/25 v 1. SFL, Ženski futsal ligi, z žrebom je bil določen tekmovalni par tekme superpokala (31.8. v Benediktu).
  • 10.07.2024 | 1. SFL
    V sredo žreb pred jubilejno 30. sezono 1. SFL
    V 1. SFL bo v novi sezoni nastopalo osem ekip. Sistem igranja bo trikrožni s končnico za prvaka. Podrobnosti tekmovanja boste prejeli v Navodilih za tekmovanje za tekmovalno leto 2024/2025.
  • 09.07.2024 | 1. SFL
    Totoškovič ostaja v Sodražici
    Denis Totošković je začel športno pot pri ljubljanski Iliriji, kmalu se je preselil na Ljubljano, potem je bil še član Interblocka. S futsalom je začel pri Vuku Ljubljana, ki ga je vodil Željko Pijetlovič.
  • 04.07.2024 | 1. SFL
    Dobovec v Španijo na turnir lige prvakov
    V tekmovanje vstopa 56 ekip iz 51 evropskih nogometnih zvez. Španija, Portugalska, Kazahstan in Hrvaška pa bodo imele vnovič po dva predstavnika. Naslov prvaka brani španska Palma Futsal, ki je zmagovalka lige prvakinj v zadnjih dveh sezonah.
  • 02.07.2024 | 1. SFL
    Kot 8. ekipa v Evropi čakajo žreb lige prvakov
    V Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, bo v četrtek, 4. julija, ob 14. uri, opravljen žreb pred začetkom 24. sezone futsal lige prvakov. Dobovec, slovenski državni prvak, bo vnovič igral v glavnem delu lige prvakov, tokratno evropsko sezono pa začenja kot 8. uvrščena ekipa v Evropi.
  • 28.06.2024 | 1. SFL
    Matic Goznik okrepil Dobrepolje
    V pretekli sezoni je Matic v 1. SFL nastopil na 23 tekmah in bil tudi kapetan ekipe, ki je igrala v finalu pokala Terme Olimia. Futsal kariero je sicer začel v ekipi KMN Slovenske Gorice, eno sezono pa je igral tudi za FutureNet Maribor.
  • 24.06.2024 | 1. SFL
    V novi sezone višje finančne vzpodbude za klube
    Na današnji redni seji IO NZS je bilo potrjenih tudi nekaj sklepov, ki so direktno povezani s futsal tekmovanji. Prav tako je IO NZS povečal nadomestila za spodbude futsal klubom v TL2024/2025.

DELI NA