30.06.2024 | A
Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili

Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek, ob 21. uri, v Frankfurtu igrala tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva. Tekmec bo Portugalska, ki je favorit. To pa so bili tudi Danci, Srbi in Angleži v prvem delu. Z vsemi pa je igrala neodločeno.

Selektor Slovenije Matjaž Kek se je na novinarski konferenci pred tekmo najprej odzval na številne pohvalne besede, ki jih je Sloveniji namenil portugalski strateg Roberto Martinez.

"Dejstvo je, da smo si verjetno simpatije zaslužili. Selektor Portugalske je znan kot velik gospod. Jasno pa je, da ko je tekma na izpadanje, lahko na novinarski konferenci prevladujejo simpatije, toda ko stopiš čez magično belo črto, gre zares. Vemo, proti komu igramo. Pravzaprav ne veš, kje bi začel naštevati igralce," je povedal Matjaž Kek.

Razkril je, da igralcev ni ščitil pred evforijo, ki je zajela domovino. "Naj živijo trenutek, ki so si ga zaslužili. Fantje zorijo kot sadeži. Vsaka takšna tekma daje neverjetno energijo. Ob zavedanju kakovosti in samokritičnosti pričakujemo težko tekmo, na kateri bomo tudi trpeli. Ampak to nas le še motivira in pomeni večji izziv," je povedal.

Dodal je, da Portugalce jemlje za ene favoritov prvenstva. "Doslej so bili proti nam vsi favoriti, tako bo tudi jutri. Nas pa veseli, da tekmujemo na EP."

Opozoril je, da bo hudo narobe, če se bodo takoj znašli pod pritiskom. "A zanima nas končni izid. V teh tekmah se ne živi za umetniški vtis. Fantom neizmerno zaupam."

Med fanti bo po rojstvu hčerke spet tudi Tomi Horvat, ne bo pa kaznovanega Erika Janže, namesto njega bo verjetno začel Jure Balkovec.

Vsi pa pravijo, da se zavedajo, da je to nov mejnik. "Zadnje dni smo uživali v vsem tem, ampak se zavedamo, da še ni konec posla. Še vedno smo na tekmovanju in imamo svoje cilje. Jutri bo lepa tekma, v kateri lahko uživamo," je dejal vezist Adam Gnezda Čerin.

Poudaril je, da bo tekma povsem drugačna, kot je bila tista marčevska medsebojna v Stožicah, ko so Slovenci slavili z 2:0, a dodal, da je vseeno prinesla pozitiven moment. "Jutri bo treba biti natančen, to bo ena od osnov. Sploh kar zadeva obrambni del igre, saj imajo Portugalci vrsto kakovostnih igralcev. Če ne bomo točni, bodo problemi. Z marčevske tekme pa smo lahko vzeli precej materiala in pogledali, kje je ranljiv portugalski sistem. Zakaj ne bi še enkrat presenetili," je pristavil ob upanju, da bodo v Nemčiji ostali še nekaj časa.

"Nekaj bi bilo narobe z nami, če si ne bi želeli še nečesa več. Nismo se zadovoljili s prebojem v osmino finala. Tudi mi smo kakovostni," je dejal in menil, da se je pokazalo, da so razlike med reprezentancami vse manjše. "Vsak lahko premaga vsakogar, to dela nogomet čudovit."

Roberto Martinez, selektor Portugalske, pa je pred tekmo večkrat izpostavil napadalca Benjamina Šeška in Andraža Šporarja, češ da bodo morali paziti nanju, tudi sicer pa je bil poln hvale na račun slovenske zasedbe. "Slovenija igra kot ekipa. Sistem izvaja izjemno. Na tem EP piše zgodovino. Jutri pa moramo mi zmagati, čeprav mi je Slovenija blizu."

Eden zvezdnikov Portugalske Bruno Fernandes pa je dodal: "Slovenija je ekipa, ki igra v nizkem bloku. Moramo narediti vse, da jo utrudimo. Veliko bomo tekli, ampak moramo paziti na protinapade, saj je v teh Slovenija zelo dobra. Napadalca dobro sodelujeta, a vemo, kaj nas čaka."

Tekmo v Frankfurtu na stadionu s kapaciteto več kot 50.000 gledalcev bodo sodili Italijani na čelu z Danielejem Orsatom. V torek bo na EP še tekma med Francijo in Belgijo ob 18. uri.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • 02.07.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
  • 01.07.2024 | A
    Bravo, fantje!
    Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
  • 01.07.2024 | A
    Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
    Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
  • 01.07.2024 | A
    Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
    Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
  • 30.06.2024 | A
    Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
    Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
  • 29.06.2024 | A
    Ne bojimo se Portugalske
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.
  • 28.06.2024 | A
    Stekla prodaja vstopnic za Portugalsko
    Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes, kot napovedano, v prodajo sprostila 6.000 vstopnic za slovenske navijače za tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo. 

DELI NA