Celjani v boj za UEFA Evropsko ligo

Albert Riera druge epizode na klopi Celja ni pričel v skladu s klubskimi ambicijami, saj je porazu v Bratislavi sledil še spodrsljaj v Murski Soboti. Državni prvaki so zdaj misli usmerili v kvalifikacije UEFA Evropske lige, v četrtkovem večeru bodo z oslabljenim moštvom gostili irski Shamrock Rovers.

Slovan iz Bratislave je s petimi zadetki na povratni tekmi končal celjske sanje o UEFA Ligi prvakov, grofje pa se bodo zdaj borili za preboj v UEFA Evropsko ligo. Če bodo v obračunu s klubom iz Dublina uspešni, si bodo že zagotovili evropsko jesen in najmanj nastop v ligaškem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Podobne usode kot Celjani so bili v minulih dneh deležni tudi irski prvaki, saj je Shamrock Rovers tako domačo kot gostujočo tekmo s češko Sparto. Praška zasedba je v Dublinu slavila z 0:2, pred domačimi gledalci pa je napredovanje potrdila z izidom 4:2.

Ekipa trenerja 39-letnega Stephena Bradleyja je rane zacelila v domačem prvenstvu, z zmago na ligaški tekmi z Waterfordom, Shamrock pa po 24 odigranih tekmah in 37 točkah zaseda četrto mesto lestvice. Vodilni Shelbourne tako beži že za deset točk in zdi se, da zeleno-beli letos v vitrine ne bodo dodali novega naslova državnega prvaka. Dublinski klub je z 21 naslovi državnega prvaka najuspešnejši na Irskem, s 25 zmagami pa je najuspešnejši tudi v pokalnem tekmovanju. Irci so manj uspešni na mednarodnem prizorišču, doslej so se dvakrat prebili v skupinski del evropskih tekmovanj. V sezoni 2011/12 so zaigrali v UEFA Evropski ligi, v sezoni 2022/23 pa so si priigrali nastop v UEFA Evropski konferenčni ligi. Na 12 tekmah še niso vknjižili zmage. 

"Iz rok smo izpustili priložnost, da bi igrali v UEFA Ligi prvakov, a za to očitno še nismo pripravljeni. Menim, da smo za UEFA Evropsko ligo. Jutri nas čaka zgolj prvi polčas, prvih 90 minut obračuna s Shamrockom. Morali bomo biti pametni. Nadzorovati želimo, kar je v naših rokah. Žal se moramo pogovarjati o stanju naše zelenice, ki je v slabem stanju, a to je stvar, na katero ne morem vplivati. Želim se osredotočii na svojo ekipo, jo ustrezno pripraviti, predati informacije, kje napasti in raniti nasprotnika. Kdaj bomo delovali tako, kot si želimo? Če bi vedel, bi do tistega datuma prestavili vse tekme (smeh). Smo v procesu, a če ne bi verjel, da bomo do tega prišli, ne bi bil tukaj. Imamo nekaj težav s poškodbami, saj bodo zaradi poškodb manjkali Karničnik, Zabukovnik in Svetlin, zaradi kazni pa Vuklišević. Presenečen sem bil ob analizi Shamrocka, saj so ekipa, ki ve, kaj želi. Njihova igra ima rep in glavo. Želijo si igrati," je pred tekmo dejal Albert Riera.

Shamrock bo za Celjane drugi irski nasprotnik na mednarodnem odru. Grofje so v sezoni 2020/21, ko so prvič v zgodovini kluba zaigrali v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov, uspešno preskočili Dundalk. Tedaj je o napredovanju odločala zgolj ena tekma, Celjani pa so v Budimpešti slavili z zadetki Luke Kerina, Daria Vizingerja in Filipa Dangubića. Kako uspešni bodo v drugi preizkušnji proti irskemu tekmecu?

Tako kot Olimpija in Maribor, bo tudi Celje prvo tekmo odigralo na domačem igrišču, četrtkov dvoboj na zelenici Stadiona Z'dežele se bo pričel ob 20:15.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje za evropsko jesen proti Pyuniku
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi 3. krog kvalifikacij UEFA Evropske lige v Dublinu po podaljšku izgubili proti Shamrock Rovers z 1:3 (0:2, 1:2). Celjani so prvo tekmo dobili z 1:0.
  • 14.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    V Dublin po novo zmago
    Po Olimpiji in Mariboru se bodo v boj za evropsko napredovanje podali še nogometaši Celja. Spopad s Shamrockom se bo v Dublinu pričel ob 21. uri, grofje pa imajo pred povratno tekmo zadetek prednosti.
  • 13.08.2024 | Prva liga Telemach
    Državni prvaki so se razšli z dosedanjim kapetanom
    Državne prvake po vrnitvi trenerja Alberta Riere zapuščata še dva nogometaša. Po Karlu Špeljaku in Gregorju Bajdetu sta dres Celja slekla tudi Matic Vrbanec in dosedanji kapetan Denis Popović.
  • 11.08.2024 | Prva liga Telemach
    Točke Celja proti Radomljam
    Nogometaši Celja so v četrtem krogu prve Lige Telemach doma premagali Kalcer Radomlje s 4:2 (2:0).
  • 11.08.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani predstavili Josifova
    Konkurenco v kadrovsko široki zasedbi Celja je zaostril ruski krilni napadalec Nikita Josifov, ki je nazadnje igral za španski Castellon. Celjski dres sta medtem slekla Karlo Špeljak in Gregor Bajde.
  • 10.08.2024 | Prva liga Telemach
    Španec Nieto nova moč grofov
    Desni bočni branilec Juanjo Nieto je novi član zasedbe državnih prvakov, Španec je s Celjani podpisal pogodbo do konca sezone 2025/26.
  • 09.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Radomlje
    Nogometaši Celja so rane po dveh zaporednih porazih zacelili z evropsko zmago. Državni prvaki bodo pred odhodom na Irsko gostili Radomlje, ki so v občinskem derbiju dočakale prvo zmago.
  • 08.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje na Irsko z minimalno prednostjo
    Nogometaši Celja so na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij UEFA Evropske lige premagali irski Shamrock Rovers z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo čez en teden na Irskem.
  • 03.08.2024 | Prva liga Telemach
    Muraši ugnali prvake
    Nogometaši Mure so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 1:0 (1:0).

DELI NA