23.06.2024 | A
Brez strahu nad Angleže

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala odločilno tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V igri je preboj v osmino finala, tekmec pa prvi favorit skupine Anglija. V slovenskem taboru so prepričani, da ji lahko ob novi dobri predstavi zagrenijo življenje.

"Ekipa je imela dva dni za regeneracijo, predvsem je bil pomemben psihološki vidik, ampak mislim, da smo vsi dobro reagirali in bomo pripravljeni za Anglijo," je pred treningom v Wuppertalu povedal branilec Vanja Drkušić, ki pravi, da je zanj čast in izziv igrati na tako velikem odru in proti vrhunskim igralcem.

A s tekmeci se ne obremenjuje preveč. "Mislim, da moramo najprej razmišljati o sebi in kakovosti naše igre. Seveda ne moremo mimo dejstva, da je Anglija zelo močna ekipa z izjemnimi posamezniki, ampak če bomo pokazali našo pravo igro, lahko tudi proti Angliji kaj naredimo," meni Drkušić.

Ta je izpostavil tudi pomembnost Jana Oblaka za obrambno vrsto, saj da ji daje mirnost in dodatno samozavest. To bo potrebovala v boju s prvim angleškim napadalcem Harryjem Kanom. "Mislim, da ni treba izgubljati preveč besed na njegov račun. Gre za izjemnega, smrtonosnega napadalca. Spet nas čaka težka naloga. Ampak če bomo dali vse od sebe, lahko tudi njega ustavimo," je povedal Drkušić in priznal, da je tako velike reprezentance celo lažje analizirati, saj so njihovi igralci vseskozi v središču pozornosti.

Drkušić, ki sicer navija za angleškega velikana Liverpool, o torkovih tekmecih pravi, da "imajo tako kot mi po dve roki in dve nogi". Zaključil je, da o točkovni matematiki ne razmišljajo. "Če bomo naredili svoj posel, pomoči drugih ne bomo potrebovali. Zakaj pa ne bi zmagali."

Jan Mlakar je potrdil, da v ekipi ni posebnih skrbi glede poškodb, priznal pa, da je nehvaležna naloga reševati se v zadnjem krogu proti Angliji. "Ampak najtežje stvari so najlepše. Ne vidim težav po dveh teh naših predstavah, da ne bi bili kos nalogi. Smo konstantni, osredotočamo se večinoma nase," je povedal krilni nogometaš in dodal, da se na Anglijo pripravljajo tako kot na vse druge obračune.

Mlakar ima nekaj izkušenj z igranjem na Otoku, a pravi, da mu bosta za Anglijo bolj pomagala zadnja obračuna na tem EP proti Danski in Srbiji, oba sta se končala z 1:1, pri čemer je svojo vlogo v obrambi opravil tudi Mlakar. "Vsi moramo delati. Če bomo kompaktni, bo veliko lažje. In če bomo na enaki tekaški in mentalni ravni, potem je vse mogoče. Dokazali smo že, da lahko. Na tekmo ne smemo iti s strahom. Vemo, kaj naj nam ta prinaša," je poudaril in zaključil, da je vse v njihovih rokah.

"Če zmagamo, bomo napredovali, lahko sicer napredujemo tudi po nekaterih drugih scenarijih, ampak bi raje napredovali z zmago in pomembno je, da gremo s takšno miselnostjo v tekmo. Dajmo pokazati to, kar znamo, in verjamem, da bo to dovolj."

Ali bo dovolj, bo znano v torek okoli 23. ure na zelo akustičnem stadionu v Kölnu, kjer bo prostora za nekaj manj kot 50.000 gledalcev. Tekmo bodo sodili Francozi na čelu s Clementom Turpinom.

V skupini C ima Anglija štiri točke, Slovenija in Danska po dve, Srbija pa eno točko, tako da je v skupini pred zadnjim krogom še vse odprto.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.06.2024 | A
    Kek: Hočem, da gremo svojo pot
    Slovenska nogometna reprezentanca je imela danes bolj sproščen dan pred petkovim nadaljevanjem priprav na osmino finala na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Selektor Matjaž Kek je del prostega časa namenil slovenskim novinarjem, ki jim je, kot je predhodno obljubil za preboj v osmino finala, postregel kosilo. A obenem je spregovoril tudi o resnejših temah.
  • 27.06.2024 | A
    Šeško najhitrejši na Euru, Bijol z največ izbitimi žogami
    Slovenski izbrani vrsti je v torek uspel zgodovinski preboj med najboljših 16 reprezentanc na stari celini. Poleg izjemnih predstav so se varovanci Matjaža Keka izkazali tudi v statističnih podatkih, v katerih izstopata predvsem Benjamin Šeško in Jaka Bijol. Gnezda Čerin med najboljšimi tekači.
  • 26.06.2024 | A
    V osmini finala s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji pomerila proti Portugalski. Dvoboj bo v Frankfurtu na sporedu v ponedeljek ob 21. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Informacije o vstopnicah za tekmo osmine finala
    Spoštovani navijači slovenske reprezentance, z veseljem vas obveščamo, da se bo prodaja vstopnic za izločilne boje EURO 2024 pričela 28. junija, ob predvidoma 10. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, da si zaslužimo biti na evropskem prvenstvu
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po zgodovinski uvrstitvi v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji poudaril, da je najbolj zadovoljen s tem, da je Slovenija dokazala, da si zasluži biti na EP in v izločilnih bojih.
  • 25.06.2024 | A
    Slovenija gre naprej!
    Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.
  • 25.06.2024 | A
    FOTO: Vse večja navijaška vročica
    Po Stuttgartu in Münchnu je navijaška vročica, hkrati pa tudi vremenska, zajela tudi Köln, ki bo ob 21. uri na slovenski dan državnosti gostil odločilno tekmo v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji med Slovenijo in Anglijo. Navijači obeh vrst se že zgrinjajo na dogovorjena zbirališča.
  • 25.06.2024 | A
    Slovenija danes proti Angliji za zgodovinski preboj v izločilne boje
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 21. uri v Kölnu igrala zadnjo tekmo v skupini C evropskega prvenstva v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka se bodo merili z Angleži in so po remijih z Danci in s Srbi, obakrat je bilo 1:1, še v igri za napredovanje v osmino finala. Na tekmi je znova pričakovati tudi veliko število slovenskih navijačev.
  • 24.06.2024 | A
    Kek: Srečo je treba izzvati
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala zadnjo tekmo v skupini C evropskega prvenstva v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka se bodo merili z Angleži in so po remijih z Danci in s Srbi, obakrat je bilo 1:1, še v igri za napredovanje v osmino finala.

DELI NA