22.06.2024 | A
Boštjan Cesar: Igralci so pripeljali to poezijo do zadnje tekme

Slovenska nogometna reprezentanca je v Wuppertalu po petkovi regeneraciji opravila trening pred tekmo z Anglijo, ki bo odločala o tem, ali se bodo Slovenci prebili v izločilne boje evropskega prvenstva v Nemčiji. Prva razmišljanja pred torkovim obračunom z Angleži je predstavil pomočnik selektorja Boštjan Cesar, ki ima z Angleži veliko izkušenj.

Prav Cesar, ki v strokovnem štabu selektorja Matjaža Keka lahko pomaga z bogatimi izkušnjami (s 102 nastopoma je rekorder slovenske reprezentance), je eden tistih slovenskih igralcev, ki so igrali na vseh šestih dosedanjih medsebojnih obračunih z Angleži. Ti imajo zelo dober izkupiček proti Sloveniji, ob neodločenem izidu še pet zmag.

A doslej na tem prvenstvu Otočani niso pokazali pravega obraza - Srbe so premagali z 1:0, z Danci pa igrali 1:1 - in naleteli na številne kritike glede borbenosti, predvsem po izgubljenih žogah, kreativnosti, angleški mediji se sprašujejo tudi o tem, ali je fizična pripravljenost na pravi ravni.

Dvom v ta del je izpostavil kar selektor Gareth Southgate, ki, tako piše Guardian, dvomi v pripravljenost nekaterih ključnih igralcev vključno s prvim napadalcem Harryjem Kanom. "Ne pritiskamo dovolj dobro in z dovolj intenzitete. Imamo omejitve pri fizični pripravljenosti. Tako ne moremo visoko pritiskati na tak način, kot smo to počeli v kvalifikacijah. Prav tako ne držimo žoge dovolj dobro. Moramo to opravljati bolje in graditi igro z več nadzora," je za Guardian navedel Southgata.

Da vtis Angležev (še) ni pravi, je opazil tudi Cesar. "Mogoče do zdaj res niso pokazali, tiste 'bav-bav' predstave. Ampak gre za zelo dobro ekipo in favorita skupine. Seveda pa moramo gledati mi najprej nase in se pripraviti najbolje na njihovo igro. Verjamem, da bodo fantje odigrali dobro," je pred treningom dejal Cesar in nadaljeval, da ima Anglija res širok izbor igralcev: "Pričakujemo, da bodo kaj menjali, ampak preveč odstopanja v njihovi taktiki ne bo."

Sami morajo biti predvsem dobri prav pri telesni pripravljenosti, je poudaril Cesar. "Tu moram pohvaliti kondicijskega trenerja, saj smo bili v tem pogledu doslej dominantni. Seveda moramo tudi dobro držati žogo ter izkoristiti prehode v napad, kjer imamo dva hitra igralca," je pojasnil nekdanji šef slovenske obrambe ter se ozrl na njegove naslednike vključno z Jako Bijolom in Vanjo Drkušićem, ki sta začela obe dosedanji tekmi v osrčju zadnje vrste.

"Že v prvih dveh tekmah so pazili na 'ekstra' igralce, tako da so pokazali, da lahko igrajo proti komurkoli. Mislim, da lahko tudi to tekmo odigrajo na najvišji ravni," je o branilcih dejal Cesar, ki je med prvimi tolažil nekatere igralce po prejetem zadetku ob koncu tekme s Srbijo: "Ni lahko, ko tako prejmeš zadetek, ampak fantje so dobro reagirali in je to že za nami. Lahko smo vsi ponosni, kako so odigrali tisto tekmo."

Dejal je, da se mu je že pred začetkom evropskega prvenstva zdelo, da bo tekma z Anglijo odločilna. "Zdaj tudi je. Igralci so pripeljali to poezijo do zadnje tekme, tako da smo lahko samo veseli. Verjamem, da lahko dobro odigramo," je izjavil Cesar ter se ozrl še na točkovno matematiko.

Slovenijo, ki sicer nima večjih težav s poškodbami, v izločilne boje pelje kar nekaj scenarijev, najbolj zanesljiv bi bil zmaga proti Angležem, tudi točka bi z veliko verjetnostjo pomenila preboj v osmino finala. "Mi se s tem ne obremenjujemo. Štab še lahko razmišlja o tem, igralci pa ne, tako da pred tekmo brez matematike."

Tekma v Kölnu, kjer sta svoj pečat kot igralca pustila sedanji član Kekovega strokovnega štaba Milivoje Novaković in zdajšnji selektor mladinske reprezentance Mišo Brečko, se bo začela ob 21. uri. Pred tem bo ob znova številnih navijačih za še večji slovenski pridih v Kölnu poskrbel tudi koncert slovenske rokerske skupine Siddharta.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.06.2024 | A
    Kek: Hočem, da gremo svojo pot
    Slovenska nogometna reprezentanca je imela danes bolj sproščen dan pred petkovim nadaljevanjem priprav na osmino finala na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Selektor Matjaž Kek je del prostega časa namenil slovenskim novinarjem, ki jim je, kot je predhodno obljubil za preboj v osmino finala, postregel kosilo. A obenem je spregovoril tudi o resnejših temah.
  • 27.06.2024 | A
    Šeško najhitrejši na Euru, Bijol z največ izbitimi žogami
    Slovenski izbrani vrsti je v torek uspel zgodovinski preboj med najboljših 16 reprezentanc na stari celini. Poleg izjemnih predstav so se varovanci Matjaža Keka izkazali tudi v statističnih podatkih, v katerih izstopata predvsem Benjamin Šeško in Jaka Bijol. Gnezda Čerin med najboljšimi tekači.
  • 26.06.2024 | A
    V osmini finala s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji pomerila proti Portugalski. Dvoboj bo v Frankfurtu na sporedu v ponedeljek ob 21. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Informacije o vstopnicah za tekmo osmine finala
    Spoštovani navijači slovenske reprezentance, z veseljem vas obveščamo, da se bo prodaja vstopnic za izločilne boje EURO 2024 pričela 28. junija, ob predvidoma 10. uri.
  • 26.06.2024 | A
    Kek: Dokazali smo, da si zaslužimo biti na evropskem prvenstvu
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po zgodovinski uvrstitvi v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji poudaril, da je najbolj zadovoljen s tem, da je Slovenija dokazala, da si zasluži biti na EP in v izločilnih bojih.
  • 25.06.2024 | A
    Slovenija gre naprej!
    Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.
  • 25.06.2024 | A
    FOTO: Vse večja navijaška vročica
    Po Stuttgartu in Münchnu je navijaška vročica, hkrati pa tudi vremenska, zajela tudi Köln, ki bo ob 21. uri na slovenski dan državnosti gostil odločilno tekmo v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji med Slovenijo in Anglijo. Navijači obeh vrst se že zgrinjajo na dogovorjena zbirališča.
  • 25.06.2024 | A
    Slovenija danes proti Angliji za zgodovinski preboj v izločilne boje
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 21. uri v Kölnu igrala zadnjo tekmo v skupini C evropskega prvenstva v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka se bodo merili z Angleži in so po remijih z Danci in s Srbi, obakrat je bilo 1:1, še v igri za napredovanje v osmino finala. Na tekmi je znova pričakovati tudi veliko število slovenskih navijačev.
  • 24.06.2024 | A
    Kek: Srečo je treba izzvati
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala zadnjo tekmo v skupini C evropskega prvenstva v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka se bodo merili z Angleži in so po remijih z Danci in s Srbi, obakrat je bilo 1:1, še v igri za napredovanje v osmino finala.
  • 23.06.2024 | A
    Brez strahu nad Angleže
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala odločilno tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V igri je preboj v osmino finala, tekmec pa prvi favorit skupine Anglija. V slovenskem taboru so prepričani, da ji lahko ob novi dobri predstavi zagrenijo življenje.

DELI NA